StoryEditor

Nokia a Apple ukážu novinky. Očakávajú sa tablety a počítače

22.10.2013, 01:14
Autor:
dpidpi
Nové iPady, Lumie, Macbooky či dokonca aktualizovaná Apple TV. Aj to prinesú tlačové konferencie.

Abu Dhabi a San Francisco budú v dnes v centre diania najväčších technologických noviniek záveru roka 2013. Nokia si vybrala pre svoju tlačovú konferenciu tropické Abu Dhabi, ktorým navyše „predbehne“ Apple. Vďaka časovému posunu. 

Fínsky výrobca, ktorý už patrí pod krídla amerického Microsoftu, predstaví zrejme jedni z posledných výrobkov, ktoré budú ešte dodávané pod vlastnou značkou. Od prezentácie sa očakáva mnoho. Nokia by mala podľa dohadov ukázať nový počítač, tablet, ale aj smartfón. 

Microsoft chce poraziť iPad. Spolu s Nokiou

Svoj prvý vlastný počítač ukázala spoločnosť Nokia ešte v roku 2009, keď bola ešte na vrchole svojej slávy. Vtedy sa jednalo o malý 11 palcový notebook, no dnes sa očakáva skôr hybridné zariadenie, ktoré bude používať najnovší Windows. Žiadne ďalšie parametre nie sú známe. 

Roky čakali fanúšikovia na plnohodnotný tablet od fínskeho giganta. Podľa rôznych uniknutých fotografií sa tak zrejme stane dnes, kedy ho uvidia. Paradoxne až v dobe, keď už Nokia nie je samostatná. Tablet by mal zatiaľ niesť kódové označenie Sirius a používať bude približne desať palcovú obrazovku. Jeho dizajn by sa mal ponášať na súčasné telefóny Nokia a vyrobený bude zrejme z polykarbonátu. 

Očakáva sa podpora rýchlych dátových prenosov cez LTE a samozrejme operačný systém od Microsoftu. Zariadenie by vraj malo byť postavené na konkurovanie klasickému veľkému iPadu.  

Doviedol ju na pokraj krachu. Má rozprávkovú odmenu

Nokia by mala ukázať aj viacero nových mobilných telefónov, medzi ktorými by nemal chýbať skutočne veľký smartfón, takzvaný phablet. Práve Lumia 1320 by sa mala stať prvým Windows Phone zariadením, ktoré bude mať Full HD displej, či veľkú približne päť palcovú uhlopriečku. Očakáva sa aj 20 Mpx fotoaparát s technológiou PureView a špičkový procesor Snapdragon 800.   

Podľa The Wall Street Journal bude mať predstavenie nových výrobkov veľký vplyv na akcionárov Microsoftu, ktorí očakávajú zo 7 miliardovej investície aj prvé výsledky. Mnohým sa rovnako nepáči až 25 miliónové odstupné bývalého CEO Nokie Steve Elopa, ktoré má byť navyše z veľkej časti zaplatené Microsoftom. Označované je ako prehnané za to, čo predviedol Elop na mieste výkonného riaditeľa Nokie. 

Odtlačky rozpozná aj iPad

Svoj deň má však aj Apple a noviniek rovnako nebude málo. Tlačová konferencia sa začne o siedmej hodine večer, kde sa očakáva najmä príchod nových tabletov. Podľa viacerých svetových médií Apple ukáže iPad mini s Retina obrazovkou či klasický iPad, ktorý bude mať kompaktnejšie rozmery a vyšší výkon. Šušká sa aj o novej obrazovke do nového veľkého iPadu, no viac-menej ide len o nepodložené informácie. 

Veľký iPad by však takmer s istotou mal dostať snímač odtlačkov prstov, ktorým disponuje aj iPhone 5s. Ochrana sa tak rozšíri na viacero zariadení. Očakáva sa možné uvedenie iPadov v zlatej farbe. 

Apple začne predávať svoj najlepší počítač

Apple by ale mal predstaviť aj aktualizované MacBooky Pro s Retina obrazovkou či nový operačný systém OS X Mavericks. Ten znova priblíži svet mobilných telefónov iPhone a počítačov Mac. Tlačová konferencia by mala odštartovať aj predaj profesionálnych počítačov Mac Pro, ktoré ukázal Apple ešte v lete. Zaujmú nie len špičkovým výkonom, ale najmä spracovaním či dizajnom. 

Hodiniek či klasického televízora sa síce fanúšikovia Apple zatiaľ nedočkajú, no aktualizáciou zrejme prejde Apple TV, teda špeciálny druh IPTV. Zatiaľ však nie je zrejmé, aké zmeny sa v nej udejú. Očakáva sa, že všetky uvedené novinky vrátane počítačov či operačného systému budú takmer okamžite dostupné na trhu. 

Všetky udalosti budeme sledovať cez deň priamym on-line spravodajstvom

Snímky: Reuters, Bloomberg

Zdroj: reters.com, wsj.com, bloomberg.com

01 - Modified: 2005-08-02 19:36:38 - Feat.: 0 - Title: Voľby županov? Strany vytiahli aj sporné mená
01 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 02 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-03-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa návratu legendy? V máji sa zrejme vráti ikonická a kedysi prelomová Nokia 3210 05 - Modified: 2024-02-07 15:00:00 - Feat.: - Title: Na trh prichádza nová značka smartfónov Ľudské mobilné zariadenia. Je to koniec legendy?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 21:52