StoryEditor

Umelá inteligencia, ktorá pretvára texty na videá. OpenAI predstavilo technológiu Sora

16.02.2024, 14:00
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť OpenAI predstavila nový systém umelej inteligencie, ktorá využíva generatívne AI pre vytváranie videí. Systém AI nazvaný Sora dokáže vytvoriť až minútové videá.

Spoločnosť OpenAI predstavila nový systém umelej inteligencie (AI), ktorý dokáže na základe textových pokynov od užívateľov vytvárať realistické videá. Firma o tom informovala na svojom blogu.

Start-up OpenAI, ktorý sa stal známym po uvedení nástroja ChatGPT, je zatiaľ poslednou firmou, ktorá generatívne AI využíva pre vytváranie videí. Sociálne siete zaplavili videá, ktoré ukazujú, čo nový nástroj dokáže. Firmu OpenAI podporuje technologický gigant Microsoft.

Systém AI nazvaný Sora dokáže rýchlo vytvárať až minútové videá, ktoré predstavujú "komplexné scény s viacerými postavami, špecifickými typmi pohybu a presnými detailmi objektu a pozadia", uviedla na svojom blogu firma. Napríklad k vytvoreniu scény z videa nad titulkom bol použitý text: "Pes Corgi, ktorý vloguje na tropickom ostrove Maui."

Nástroj bude spočiatku k dispozícii obmedzenému počtu tvorcov, napísal na sociálnej sieti X šéf OpenAI Sam Altman. Firma systém sprístupnila tímu odborníkov, ktorí majú za úlohu posúdiť bezpečnosť nástroja pred jeho začlenením do produktov spoločnosti.

Generátory pre prevod textu na video už skôr predstavili firmy Meta Platforms, Google či Runway AI. Technológia môže urýchliť tvorivý proces, no zároveň vyvoláva obavy, že by mohla ohroziť živobytie umelcov a prispieť k šíreniu dezinformácií, napísala agentúra Bloomberg.

OpenAI počíta s tým, že po uvedení na trh bude možné zistiť, či bolo video vygenerované nástrojom Sora. Detekcia produktov vytvorených umelou inteligenciou však nie je bez problémov. OpenAI vlani odložila vývoj nástroja, ktorý mal odhaľovať text vygenerovaný AI, zdôvodnila to nízkou mierou presnosti.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-24 17:12:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil video s rukojemníkom zadržiavaným v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-26 10:01:32 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani 04 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt 05 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 23:40