StoryEditor

Zvolenská pre HN: Zisk do zdravotných poisťovní nepatrí

29.05.2012, 00:00

Často sa skloňoval zákaz zisku zdravotných poisťovní. Zatiaľ sa bude meniť len prerozdeľovanie poistného. Je zákaz zisku stále v hre?
Samozrejme, áno, moje stanovisko sa nemení, zisk do verejného zdravotného poistenia nepatrí.

Zdravotné poisťovne platia z verejných zdrojov nemocnice, lekárov, záchranky..., no pri nich sa o zákaze zisku nehovorí. Kde v tomto reťazci prestávajú byť verejné zdroje verejnými?
Zdravotné poistenie jednoznačne spadá do kategórie verejných financií. Našou prioritou je dôsledná analýza tokov verejných financií v rezorte.

Všeobecná zdravotná dostane po novom viac peňazí, čo znamená, že získa aj viac na svoju prevádzku. Neobmedzíte to?
Výpočet výdavkov na prevádzku je odvodený od vybraného poistného pred prerozdelením, to znamená, že Všeobecná zdravotná poisťovňa týmto opatrením viac peňazí na prevádzku nezíska.

Väčšina štátnych nemocníc stále generuje stratu, no vinník sa nikdy nenájde. Keďže sa prechod na akciové spoločnosti, ktorý tomu mal zabrániť, zastavil, bude aspoň vedenie nemocnice, ktoré stratovosť dopustí, potrestané?
Je to vážna vec, ak by sa transformácia naozaj uskutočnila, môžem vám garantovať, že časť nemocníc už dnes neexistuje a bolo by vážne ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti a celého systému. Zadlžujú sa aj akciové spoločnosti. Bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik tvrdil, že je to vina manažmentu, že jeho riaditelia budú iní. A čo sa stalo? Práve jeho manažéri zadlžovali zdravotnícke zariadenia ešte dvakrát rýchlejšie. Nie je to iba o manažmente. Ja od prvého dňa tlačím na svojich riaditeľov, aby naozaj hľadali aj iné možnosti nemocníc, ako šetriť, a budem prísne kontrolovať ich kroky.

V slovenskom zdravotníctve sa točia milióny eur. Zarábajú lekárne, poisťovne, záchranári, farmafirmy... No keď idem ležať do nemocnice, tak si musím doniesť príbor aj toaletný papier. Prečo?
Niektoré nemocnice už teraz dávajú aj viac ako 100 percent príjmov zo zdravotných poisťovní na platy zdravotníkov. Aj pred zvýšením platov bolo toto percento neúmerne vysoké. Toto nie je otázka dnešného dňa, je to téma, ktorá sa v zdravotníctve ťahá už roky. Nasmerovať tok v zdravotníctve správnym smerom je behom na dlhé trate.

Verejným tajomstvom je, že farmafirmy si platia lekárov a asi žiadny zákon tomu nezabráni. Ako to vidíte vy? Čo s tým chcete robiť?
Problémom tejto témy je práve vaša formulácia, že je to "verejným tajomstvom". Ak by sme mali dôkaz, vedeli sme aj konať. Ale bez konkrétneho prípadu toto verejné tajomstvo nevyriešime.

V súčasnosti nie je jasné, ako poisťovne platia nemocnice za výkony. Tieto poplatky nie sú nikde zverejnené, a ani to, podľa čoho počítajú ich výšku. Môžu sa tak zvýhodňovať spriaznené subjekty. Nedonútite nemocnice, aby výšku poplatkov za výkony zverejňovali?
Vnímame problém zvyšujúcich sa doplatkov a poplatkov veľmi citlivo, keďže zasahuje najohrozenejšie sociálne skupiny a v krátkom čase máme ambíciu priniesť do tejto problematiky oveľa väčší poriadok.

Ak by ste mali podnikať v zdravotníctve, čo konkrétne by ste si vybrali? Poisťovňa, lekáreň, farmafirma, lekár...
Nikdy som takéto úvahy neviedla.

menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 18:21