StoryEditor

Zmeny neboli šťastné. Pre pacientov ani podnikanie

10.07.2012, 00:00

Novo Nordisk je dánska farmaceutická spoločnosť. Pôsobí v 75 krajinách. U nás má zastúpenie od roku 1993. Do výskumu a vývoja liekov investovala v roku 2011 cca 1,3 miliardy eur. Najmä v oblasti diabetes mellitus, hemofílie, rastového hormónu a hormonálnej substitučnej terapie.

Koľko liekov k nám ročne doveziete?
Objem dovezených liekov sa neustále mení v závislosti od počtu registrovaných liekov na slovenskom trhu. Aj dnes máme napríklad vo vývoji pripravených 10 nových liekov pre diabetikov vrátane tých najmenších. Podobne to vyzerá aj v ostatných terapeutických oblastiach, kde sú však prevažne lieky určené pre úzku skupinu pacientov, čomu zodpovedá aj objem dovezených liekov.

Ako hodnotíte náš trh a možnosti podnikania na ňom?
Trh farmaceutík je vo všeobecnosti veľmi prísne regulovaným trhom. Všade na svete si zakladáme na striktnom dodržiavaní legislatívnych pravidiel a etických princípov. V poslednom období však sa za veľmi krátky čas urobili mnohé legislatívne zmeny, z ktorých nie všetky považujeme za úplne šťastné z hľadiska podnikania, ale najmä z hľadiska pacientov. Ako príklad môžem uviesť klastrovanie liekov podľa terapeutických skupín a určovanie výšky úhrad podľa lieku s najnižšou cenou nezávisle od účinnej látky lieku. V prípade inzulínov tak vznikajú vysoké doplatky pre detských pacientov, keďže sa určujú na základe najnižších cien inzulínov určených pre dospelých. Tie sa však líšia účinnými látkami, a najmä väčšina z nich nie je schválená na použitie pre deti. Cieľom výskumu a vývoja spoločnosti Novo Nordisk je prinášať nové lieky, ktoré zvyšujú efektivitu liečby, znižujú riziko nežiaducich účinkov a komplikácií ochorenia. Tým sa znižujú nároky na zdravotnú starostlivosť a zvyšuje sa kvalita života najmä chronicky chorých pacientov. Základom však je, aby boli vytvorené predpoklady na zdostupnenie týchto liekov tým, ktorí to najviac potrebujú.

menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 21:12