StoryEditor

novinky zo sveta zdravia

29.05.2012, 00:00

Zdravotnú starostlivosť dostanete
Pacienti, ktorí sa zapoja do klinického testovania liekov, nestratia nárok na zdravotnú starostlivosť hradenú zdravotnou poisťovňou. "Chceme upozorniť na šírenie poplašnej správy medzi poistencami. V médiách sme zachytili tvrdenia, ...že pacient sa zapojením do klinickej štúdie stráca zo systému verejného zdravotného poistenia...". Takéto vyjadrenia ohrozujú základné nároky poistencov a vyvolávajú medzi nimi zmätok," upozorňuje Katarína Kafková, prezidentka Združenia zdravotných poisťovní.
Rozruch spôsobil zákon o lieku, ktorý určuje presnú zodpovednosť zadávateľa klinickej štúdie za zdravotný stav pacienta. Farmaceutické firmy tak musia hradiť pacientom liečbu len danej diagnózy súvisiacej s testom. "Všetku ostatnú zdravotnú starostlivosť aj naďalej hradia zdravotné poisťovne," dodáva Kafková.

Liečebný ústav v Trávnici zatvorený
Liečebný ústav v Trávnici v okrese Nové Zámky, ktorý ako jediný na Slovensku poskytoval liečbu deťom do troch rokov s atopickým ekzémom, zostáva zatvorený. Liečebňu prevádzkovala mestská poliklinika v Šuranoch. Ústav fungoval do začiatku mája. Mestskí poslanci odsúhlasili zatvorenie ústavu pre nedostatok finančných prostriedkov na zvýšené platy sestier. Vedenie polikliniky už v minulosti priznalo, že poliklinika musí dlhodobo ústav dotovať. Podľa primátora Šurian Imricha Váradyho predstavovala strata liečebne ročne zhruba 33 000 eur. Ročne sa v Trávnici liečilo približne 500 detí, kapacita však bola o 200 detí vyššia. Príčinou nižšieho záujmu o kúpeľnú liečbu bola údajne slabá propagácia, keď rodičia detí a často ani kožní lekári o tejto možnosti nevedeli.

Sezóna kliešťov vrcholí
Jarná aktivita kliešťov, ktorá sa začala koncom marca, v týchto týždňoch vrcholí. Podľa hovorkyne banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Márie Tolnayovej pozor si treba dávať hlavne v endemických oblastiach, kde sú kliešte zamorené vírusom kliešťovej encefalitídy. Ide predovšetkým o lokality pozdĺž brehov rieky Váh, za endemické územie treba považovať aj juhozápadnú časť Slovenska, Nitriansky kraj -- hlavne jeho južnejšie okresy. Ročne 70 až 90 prípadov má stredne ťažký priebeh ochorenia kliešťovej encefalitídy a vyžadujú si hospitalizáciu. "Kliešťová encefalitída je jediné ochorenie vyvolané kliešťami, ktorému sa dá očkovaním predísť," spresňuje Tolnayová. Ostatné ochorenia spôsobené kliešťami sú preventabilné len tým, že sa po pobyte v prírode, hlavne vo vysokej tráve, človek poprezerá, odstráni si kliešte a v prípade, že v inkubačnom čase začne pociťovať príznaky podobné chrípkovým, by mal vyhľadať lekársku pomoc.

Zdroj: tasr

menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 20:17