Reuters
StoryEditor

Islamisti vyhlásili v Sýrii povinný džihád, Asad v ich tyle vďaka Rusom uskutočnil výsadok

15.08.2017, 15:30
Autor:
ČTKČTKahaaha

Islamský štát vyhlásil v sýrskej provincii Dajr az-Zaur povinnú účasť vo svätej vojne a dal mužom týždeň, aby sa zapísali v náborových kanceláriách. Rusko v tejto provincii cez víkend pomohlo zorganizovať taktický výsadok jednotiek sýrskeho režimu.

"Islamský štát nám povedal, že účasť na džiháde teraz bude povinná. Väčšina mladých to ale odmietla, takže nás tisíce utiekli," povedal agentúre AFP Mahmúd Alí, ktorý z Dajr az-Zaur utiekol do susednej provincie Hasaká na severovýchode Sýrie. V tamojšom utečeneckom tábore v 400 stanoch je teraz asi 7 100 utečencov. Sú medzi nimi síce vidieť ženy aj deti, ale hlavnými obyvateľmi sú mladí muži.

Mužov odvádzajú násilím

Informáciu potvrdila tiež exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR). Islamský štát počas piatkových modlitieb nechal rozhlásiť, že dáva mužom týždeň na to, aby sa prišli zapísať do náborových kancelárií.

28-ročný Muhammad Salah, ktorý je medzi utečencami, povedal, že radikáli začali robiť domové prehliadky a odvádzali mužov násilím. Tých, ktorí sa vzpierali, zatkli. Ďalší z utečencov povedal, že radikáli nováčikom poskytli mesačný výcvik a potom ich poslali do boja.

Mnohým ľuďom sa nepodarilo utiecť a zostali na území radikálov. 23-ročný utečenec Ahamd Abid povedal, že jeho pätnásťčlenná rodina musela za možnosť odísť zaplatiť a stálo ju to dva milióny sýrskych libier (3300 eur).

Výsadok pri al-Kadir

IS provinciu Dajr az-Zaur obsadil v roku 2014. Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že sýrska armáda cez víkend uskutočnila taktický výsadok v tyle Islamského štátu v tejto provincii a oslobodila dedinu al-Kadir. Do operácie sa podľa agenutry TASS zapojili ruskí vojenskí poradcovia a ruské helikoptéry Ka-52.

V čele výsadku stojí Suhejl al-Hasan, jeden z najschopnejších generálov sýrskej armády a veliteľ elitnej Tigrej jednotky. Sýrsky režim túži oslobodiť svoju vojenskú posádku pri meste Dajr az-Zaur, ktorá je už tri roky v obkľúčení IS.

Islamský štát v posledných mesiacoch prišiel o svoje postavenie v Iraku a stráca pozície aj v Sýrii. Po vytlačení z provincie Aleppo bojuje o udržanie v Rakke a stráca postavenie tiež v Homse. Rusko, ktoré je spojencom sýrskej vlády, sa domnieva, že sa IS mobilizuje, aby udržal Dajr az-Zaur. Až prehra IS v tejto provincii bude podľa Moskvy skutočnou porážkou IS.

V provinciách Rakka a Hasaká je množstvo táborov pre utečencov a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) tento týždeň konštatoval, že v 40 z nich ľudia žijú v "hrozných podmienkach".

"Tie stany sú doslova v púšti, denne ľudí ohrozujú hady a škorpióny. Deti sa hrajú v toxických odpadkoch, umývajú sa v nakazenej vode, ktorú aj pijú," oznámila hovorkyňa MVČK Ingy Sedkyová. Napriek tomu sa 28-ročný Ibrahim Chálid nesťažuje. "Zachránili sme si životy; tí, ktorí zostali, sa preč dostanú ťažko," povedal.

01 - Modified: 2024-04-26 06:35:32 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú tanky Abrams. Sú zraniteľné pri nasadení dronov 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:44