Reuters
StoryEditor

Eiffelova veža zhasla na počesť obetí barcelonského útoku

18.08.2017, 07:35
Autor:
TASRTASR

Na Eiffelovej veži, ktorá je jedným zo symbolov Paríža, v noci nadnes vypli osvetlenie na počesť obetí štvrtkového teroristického útoku v Barcelone.

"Dnes od 00.45 vypnem svoje svetlá, aby som vzdala hold obetiam barcelonského útoku," uvádza sa v oznámení vopred zverejnenom na oficiálnom twitterovom účte Eiffelovej veže.

Katalánsko i celé Španielsko si uctia obete útoku trojdňovým štátnym smútkom, v rámci ktorého budú španielske vlajky až do nedeľňajšej polnoci spustené na pol žrde. 

K teroristickému útoku došlo vo štvrtok podvečer na rušnej ulici La Rambla v centre Barcelony. Vodič dodávky, ktorá zámerne vrážala do chodcov, z miesta činu ušiel a zatiaľ sa ho nepodarilo dolapiť.

Zahynulo pritom najmenej 13 ľudí a približne 100 ďalších utrpelo zranenia, z toho 15 je vo vážnom stave, takže počet obetí na životoch ešte nemusí byť konečný.

K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Podľa IS útok spáchali jeho "vojaci" v rámci odplaty voči krajinám, ktoré sú súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej voči džihádistom v Sýrii a Iraku.

V súvislosti s útokom zatiaľ katalánska polícia zadržala dvoch podozrivých: jedného španielskeho občana zo severoafrickej enklávy Melilla a jedného Maročana. Zdôraznila však, že ani jeden z nich nebol vodičom dodávky. 

Štvrtkový teroristický útok v Barcelone mohol podľa vyšetrovateľov súvisieť s výbuchom, ku ktorému došlo v stredu večer v meste Alcanar v katalánskej provincii Tarragona. Stredajší výbuch v Alcanare, nachádzajúcom sa približne 200 kilometrov južne od Barcelony, zničil jeden z miestnych domov. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia.

Zatiaľ však neexistuje žiaden dôkaz o tom, že by z barcelonským útokom súvisel štvrtkový incident, pri ktorom muž na výjazde z Barcelony zranil autom dvoch policajtov. Muža zakrátko nato zastrelili policajti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 02:58