Reuters
StoryEditor

Svedkovia: Útočník jazdil zľava doprava, chcel prejsť čo najviac ľudí

18.08.2017, 10:49
Autor:
ahaaha
Priami svedkovia popisujú, že keď biela dodávka nabehla do turistov na hlavnom bulvári La Rambla, vypukla medzi ľuďmi panika.

Barcelona sa vo štvrtok stala ďalším z európskych miest, ktoré si teroristi vybrali pre útok autom. Útok si vyžiadal trinásť mŕtvych a asi stovku zranených.

"Keď dodávka vrazila do davu, tak sme tam stáli a fotili sme. O chvíľu neskôr sme za nami začuli silnú ranu, krik a plač. Utekali sme s davom a skryli sa v jednom z obhodov. Snažili sme sa stiahnuť rolety, ľudia skákali pod rolety," opisuje štvrtkový útok na bulvári La Rambla Jessica Tannerová.

"Najskôr sme sa všetci modlili, aby to bola len dopravná nehoda. Boli sme zdesení," dodala waleská turistka, podľa ktorej sa barcelonskí záchranári aj miestni po útoku zachovali úžasne a taxikári odvážali ľudí do hotelov zdarma.

"Počul som skupinu ľudí, všetci kričali .... potom som sa pozrel doľava a uvidel som bielu dodávku, predné svetlá vyzerali ako rozbité - najprv som si myslel, že to sú nejakí robotníci, alebo technické služby, ale potom mi došlo, že ide príliš rýchlo a vyzeralo to, že jazdí zľava doprava, aby zasiahol ľudí na tých malých stanovištiach. Ľudia tam nakupovali - a zrazu len kričali a utekali preč," opisuje masaker na bulvári americký turista, ktorý si neželal uviesť meno.

"Boli sme na Plaça de Catalunya, zrazu ľudia začali utekať z ulice a počuli sme strašne veľa policajných sirén. Polícia nás nahnala do obchodov a potom sme išli do obchodného domu El Corte Ingles," uviedol pre BBC Scott Strudwick, ktorý je s rodinou na výlete v Barcelone.

"V obchode vypukla panika, pretože sa objavila informácia, že sa tam strieľa. To bol asi falošný poplach, ale panovala panika a zase nás zahnali dozadu do predajne a nakoniec som sa schovali v sklade," rekapituluje dramatické momenty Strudwick. "Bol tam hrozný zmätok. Množstvo ľudí plakalo do telefónov, snažili sa pochopiť, čo sa deje. Naše deti boli hrozne vydesené," dodáva Brit. 

Biela dodávka vošla do davu ľudí v centre katalánskej metropoly vo štvrtok večer. Pri teroristickom útoku zahynulo trinásť ľudí, najmenej sto ľudí utrpelo zranenia. Polícia zadržala troch podozrivých, vodič dodávky stále uniká. V noci na piatok polícia prekazila ďalší útok v Cambrils južne od Barcelony, kde zastrelila päť útočníkov.

01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 03 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 04 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 05 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:35