Reuters
StoryEditor

Macron hľadá v Európe podporu na reformy Únie, s Maďarskom a Poľskom nepočíta

22.08.2017, 13:10
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa počas nadchádzajúcej cesty do strednej a východnej Európy zameria na krajiny, ktoré sú podľa Elyzejského paláca najústretovejšie k európskej integrácii a nezíde sa s predstaviteľmi Maďarska a Poľska. Napísala to dnes agentúra Reuters.

Macron navštívi Rumunsko, Bulharsko a Rakúsko, kde sa tiež stretne s šéfmi vlád Českej republiky a Slovenska, ale vynechá Maďarsko a Poľsko, ktorých pravicové vlády sú obviňované z odmietania únijných hodnôt, uviedol Reuters.

Zdroj prezidentského Elyzejského paláca povedal, že Macron sa chystá navštíviť krajiny, ktoré "pripisujú najväčší význam svojmu európskemu ukotveniu". Zdroj súčasne odmietol tvrdenie, že sa Macron snaží vraziť klin medzi tie krajiny strednej a východnej Európy, ktoré sú najviac proti reformám zameraným na obmedzovanie sociálneho dumpingu a platov vyslaných pracovníkov a tie, ktoré vidia možnosť kompromisu.

"Nejde tu o rozdeľovanie kvôli lepšej vláde," povedal tento zdroj novinárom pri nedávnom brífingu.

Reuters cituje dva poľské vládne zdroje, podľa ktorých sa poľská vláda snažila Macrona pozvať, aby Varšava bola súčasťou jeho cesty. Príliš ochoty ale vláda nevidela, povedal jeden z týchto zdrojov.

Macronovo zvolenie oživilo nemecko-francúzsku os, ale v Poľsku a Maďarsku vyvolalo obavy z "viacrýchlostnej Európy", ktorá by mohla obmedziť ich vplyv, finančnú podporu a konkurencieschopnosť.

Paríž sa dlho sťažuje, že krajiny strednej a východnej Európy získavajú nespravodlivé výhody "sociálnym dumpingom" lacnej práce. Podľa Paríža vyslaní pracovníci s relatívne nízkymi platmi ohrozujú pracovné miesta v bohatších krajinách.

Macron podľa Reuters nájde ústretový postoj u Rakúšanov, kde vládni sociálni demokrati tvrdia, že prílev pracovníkov z Východu tlačí mzdy nadol.

Námestníčka poľského ministra pre infraštruktúru Justyna Skrzydlová agentúre Reuters povedala, že Varšava verí, že "jednota a solidarita stredoeurópskych krajín bude pokračovať". "Domnievame sa, že stredoeurópske krajiny v európskej ekonomike zdôrazňujú konkurencieschopnosť," povedala. "Sme úplne presvedčení, že to bude pokračovať aj v budúcnosti."

Iné krajiny vyslali signály, že sú otvorené kompromisu a mohli by sa pripojiť k novému únijnému návrhu o vyslaných pracovníkoch. "Na jednej strane mi veľmi záleží na spolupráci V4, ale životný priestor Slovenskej republiky je Európska únia," povedal premiér Robert Fico.

Okrem záležitosti miezd vysielaných spolupracovníkov sa bude Macron zrejme snažiť získať podporu aj pre širšie reformy EÚ, ako je prehĺbenie obrannej spolupráce, daňovej harmonizácie a spoločného rozpočtu pre eurozónu.

Macronovi poradcovia tvrdia, že francúzska diplomacia strednú Európu dlho zanedbávala. "Čím skôr začne budovať tieto vzťahy, tým viac nahromadí politický kapitál, ktorý môže neskôr použiť," citoval Reuters analytika spoločnosti Teneo Intelligence Antonia Barrosa.

01 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 02 - Modified: 2024-04-14 13:50:14 - Feat.: - Title: Varšavou prešiel sprievod odporcov potratov 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 05 - Modified: 2024-04-11 18:20:40 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Dudu nemá systém Patriot, ktorý by mohlo dať Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:33