Reuters
StoryEditor

Fico a Sobotka sa k Macronovi zachovali ústretovo, rozbíjajú jednotu V4

24.08.2017, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v stredu v rakúskom Salzburgu v zásade zhodol s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, rakúskym kancelárom Christianom Kernom a slovenským predsedom vlády Robertom Ficom, že reforma európskej smernice o detašovaných pracovníkoch, ktorej cieľom je zabrániť sociálnemu dumpingu, je nutná, napísal dnes francúzsky denník Le Monde.

Reforma by mala pozmeniť smernicu, ktorá napríklad umožňuje, aby zamestnanci boli vyslaní do inej krajiny EÚ a zároveň platili príspevky na sociálne zabezpečenie v krajine pôvodu, čo mnohí označujú za príklad sociálneho dumpingu.

Kým Sobotka a Fico o podrobnostiach nehovorili, Macron sa zmienil o "skutočnom konsenze v otázke reformy", hovoril o boji proti zneužívaniu detašovaných pracovníkov a hovoril aj o "skrátení maximálnej doby, (po ktorú môže pracovník byť detašovaný)". Či sa mu podarilo svojich českých a slovenských náprotivkov presvedčiť, aby lehota bola skrátená na jeden rok, ako si praje Francúzsko, avšak neuviedol.

Pred rokovaním sa Macron nechal počuť, že súčasná podoba európskej smernice o detašovaných pracovníkoch je "zradou európskeho ducha a základných európskych princípov". "Jednotný trh a voľný pohyb zamestnancov nemajú najviac slúžiť krajinám, ktoré sociálne práva porušujú," uviedol, čím podľa Le Monde jasne narážal na praktiky krajín niekdajšieho východného bloku.

Ústretový prístup Prahy a Bratislavy, o ktorom Macron hovoril, pomôže narušiť jednotu višegrádskej štvorky, v ktorej sa Poľsko a Maďarsko proti sprísneniu smernice o detašovaných zamestnancoch stavajú veľmi nekompromisne, myslí si francúzsky denník.

Istý pokrok v rokovaniach je tiež pripisovaný Rakúsku, ktoré sa postavilo za Francúzsko. Kancelár Kern uviedol, že sa obáva sociálneho dumpingu, keďže počet detašovaných zamestnancov v Rakúsku sa vlani zvýšil o štvrtinu.

Česko, Slovensko a Rakúsko zaujali k reforme smernice zmierlivejší postoj ako v minulosti najmä kvôli vysokej zamestnanosti v týchto krajinách, v ktorej si želajú pokračovať, píše Le Monde.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:06