KCTV
StoryEditor

Slzy, bastardi a čierna opica. Kimova hviezda zažíva veľký návrat na obrazovky

07.09.2017, 13:22
Autor:
ČTKČTK
Keď dá severokórejský vodca Kim Čong-un otestovať atómovú zbraň, oznamuje to ako veľký úspech.

Sedemdesiatštyriročná moderátorka správ Ri Čchun-hi je televíznou tvárou Severnej Kórey a má slabosť pre emócie - a silácke výrazy. Už je v dôchodku, ale pred rokom a pol sa na obrazovke začala objavovať znovu, všíma si nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Keď pred kamerou vystúpi Ri Čon-hui, deje sa v Severnej Kórei niečo dôležité. Tak ako v nedeľu, kedy oznámila "veľký úspech", teda odpálenie vodíkovej bomby. Hrdosť v jej hlase nešlo prepočuť.

Slzy, ktoré sleduje celý národ

Vidieť ju bolo možné aj začiatkom júla, keď ohlásila prvý test severokórejskej medzikontinentálnej rakety. Pozná ju naozaj každý.

V roku 1994 oznamovala s plačom úmrtia zakladateľa štátu Kim Ir-sena. Stovky tisíc Severokórejčanov ju napodobnili. Koncom roku 2011 zomrel jeho nástupca Kim Čong-il a aj vtedy to ohlásila Ri Čon-hui - aj tentoraz potláčala slzy.

Každej správe upraví tón svojho hlasu, takže aj ten, kto nerozumie kórejsky, spozná jej smútok, alebo naopak bezhraničnú radosť. Ale ten, kto kórejčine rozumie, často začuje aj silácke výrazy a rasistické poznámky.

Bastardi, štváči a opica

Američanov označuje zásadne za "bastardov" alebo "vojnových štváčov". Bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu opakovane označila za "čiernu opicu".

​Ri Čchun-hi sa narodila v roku 1943, keď Japonci obsadili Kóreu. V hlavnom meste Pchjongjangu študovala na hereckej škole a potom začala pracovať v kórejskej štátnej televízii. Od roku 1971 tam číta správy.

V roku 2012 povedala v rozhovore v čínskej televízii, že je v dôchodku a pomáha s výchovou svojich nástupcov. Jej spôsob uvádzania je považovaný za vzor pre všetkých severokórejských hlásateľov.

Na obrazovku sa vrátila vlani v januári, keď oznámila štvrtý severokórejský jadrový test. O deväť mesiacov neskôr sa objavila znovu a oznámila piaty jadrový test.

Farby prispôsobuje situácii

Tento rok ju nasadili už dvakrát. Jej návrat je znamením, že režim sa chce vrátiť k tvrdej línii, akú sledoval za Kim Ir-sena, domnieva sa Victor Cha, ktorý bude veľmi pravdepodobne budúcom americkým veľvyslancom v Soule.

Ri Čchun-hi má v televízii na sebe vždy tradičný kórejský kroj, väčšinou farebne prispôsobený príležitosti. Keď čítala správy o smrti oboch Kimov, bola v tradičných kórejských šatách zvaných hanbok čiernej farby. Ak oznamuje radostné udalosti, často volí krikľavé farby.

Nedeľný test vodíkovej bomby ohlásila v ružovom. Tá kontrastovala s červeným odznakmi s podobizňou Kima, ktorý nosí rovnako ako každý Severokórejčan.

Najobľúbenejší typ odznaku znázorňuje Kim Ir-sena spoločne s Kim Čong-unom pred červeným pozadím. Od smrti Kim Čong-ila je vyhradený predovšetkým vysokým straníckym kádrom a Ri Čchon-hi. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:53