Reuters
StoryEditor

Pašeráci možno aktivovali migračnú trasu cez východnú Európu, nemecká polícia to prešetruje

18.09.2017, 14:06
Autor:
ČTKČTK
Nemecká polícia zaznamenala v posledných týždňoch niekoľko väčších prípadov pašovania ľudí z Blízkeho východu cez hranice s Poľskom.

Naposledy cez víkend zadržala v Brandenbursku neďaleko poľskej hranice nákladné auto, v ktorom sa skrývalo 51 migrantov, zrejme z Iraku. Ako dnes napísal nemecký denník Die Welt, spolková polícia teraz zisťuje, či pašeráci neaktivovali novú trasu z Blízkeho východu cez východnú Európu.

"V poslednej dobe sa nezvyčajne zvýšil počet takýchto prípadov," povedal denníku Die Welt policajný hovorca, ktorého meno denník neuviedol. Reagoval tak na otázku ohľadom ilegálnych prechodov z Poľska. Hovorca však uviedol, že zatiaľ nie je isté, či ide o nový trend, alebo či išlo len o ojedinelé prípady.

Spolková polícia cez víkend zadržala neďaleko mesta Frankfurt nad Odrou, ktoré leží pri hraniciach s Poľskom, nákladné auto s 51 migrantmi. Vodič bol Turek a vozidlo bolo tiež zaregistrované v Turecku. Migranti, ktorí podľa polície pochádzajú z Iraku, sa zaregistrovali koncom augusta alebo začiatkom septembra ako utečenci v Rumunsku alebo v Bulharsku.

Podobný prípad sa odohral pred pár dňami v Sasku, kde polícia zadržala 40 Iračanov, ktorí prišli pešo do Nemecka z Poľska. Niektorí z migrantov podľa denníka Die Welt polícii povedali, že pašeráci ich priviezli z Turecka a vysadili ich v Poľsku, hoci im sľúbili cestu do Nemecka. Koncom augusta zadržala spolková polícia 20 ľudí z Iraku a Iránu rovnako v Brandenbursku pri hraniciach s Poľskom. Oni tiež vypovedali, že ich pašeráci priviezli nákladným vozidlom.

Európska únia zažila masový príliv migrantov z Blízkeho východu v roku 2015, kedy putovali utečenci najmä po takzvanej balkánskej trase, teda cez Turecko a Balkán. Vlani príliv migrantov touto cestou klesol po tom, čo krajiny na tejto trase uzavreli hranice a EÚ uzavrela s Tureckom dohodu, na základe ktorej Ankara migračnú vlnu do Únie takmer zastavila.

Od vlaňajška začali migranti viac využívať cestu cez Stredozemné more z Líbye do Talianska, ktorá vlani aj tento rok zaznamenala rekordný príliv utečencov. Tento rok vzrástli aj počty migrantov mieriacich do Európy cez Španielsko. V posledných týždňoch sa množia prípady, keď sa utečenci a migranti snažia dostať z Turecka cez Čierne more do Rumunska a potom ďalej do Európy, najmä do Nemecka.

Počas predchádzajúceho víkendu napríklad rumunská pobrežná stráž zadržala dve lode s viac ako 200 utečencami. O týždeň skôr zachytila ​​rybársku loď s 87 migrantmi.

01 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna 05 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:09