TASR/AP
StoryEditor

"Bolo počuť hlasy." Zemetrasenie pochovalo vyše 50 detí, zatiaľ len tri vytiahli živé

20.09.2017, 12:33
Zúfalí rodičia i záchranári. Z trosiek školy v Mexico City spoločne vyťahovali desiatky tiel malých detí, ktoré v budove pochovalo najsmrteľnejšie zemetrasenie za niekoľko dekád.

Vojaci a záchranári zatiaľ vytiahli 22 tiel žiakov druhého stupňa a dvoch dospelých. Traja študenti mali šťastie a prežili. Ďalších 30 detí a 12 dospelých je uväznených pod troskami. Zatiaľ nie je jasné, či je niekto z nich nažive.

"Fatima je nažive!"

Medzi pokrútenými ruinami betónových a kovových konštrukcií školy Enriqua Rebsamena našli vojaci a hasiči telá 22 detí a dvoch dospelých. Okolo školy vypukol chaos, rodičia sa držali v nádeji, že práve ich deti prežili. Podľa prezidenta Enriqueho Peňa Nieta, ktorý školu navštívil, ide o žiakov druhého stupňa základnej školy a študentov strednej školy. "V čase, keď som tam bol, boli počuť hlasy. Videl som, ako (záchranári) žiadajú o ticho, aby počuli tie hlasy," popísal prezident médiám pátranie po deťoch.

"Stále vyťahujú deti von, ale zatiaľ žiadne z nich nie je naša dcéra," uviedla pre agentúru Reuters jedna z matiek Adriana D'Fargo. Jej oči boli červené po hodinách čakania na nové správy o jej sedemročnej dcére. V troskách školy zostávalo ďalších tridsať detí a nezvestných je aj dvanásť dospelých.

"Príbuzní Fatimy Navarrovej," zakričal jeden z vojakov cez trosky školy v oblasti Coapa. Nastala chvíľa ticha. "Fatima je nažive!" Nasledoval radostný krik matky mladej Fatimy. Vrátane nej vytiahli záchranári okolo polnoci z trosiek tri živých.

Zemetrasenie zničilo desiatky budov, porušilo prívody plynu a spôsobilo požiare naprieč celým hlavným mestom Mexika, ale aj v priľahlých komunitách. Na jednej z hlavných tried Mexico City sa zrútila sedemposchodová budova.

Celý blok sa okamžite ponoril do oblaku prachu a silného zápachu plynu vo vzduchu. Na každom podlaží boli tri byty, ale nikto nevie, koľko ľudí bolo vnútri, keď sa budova pri zemetrasení zrútila.

Modlím sa, aby bola mŕtva

Vnútri budovy zostala 87-ročná matka Monicy Saavderovej. "Modlím sa, aby bola mŕtva," povedala žena pre denník The Guardian. "Aby nebola uväznená nažive pod sutinami," dodala zatiaľ čo upokojovala ďalšieho zachráneného z domu.

Na miesto ako prví dorazili robotníci z neďalekého staveniska a okamžite počas niekoľkých minút začali dvíhať ťažké kusy muriva, aby dostali von ľudí, ktorí sú nažive. Počas niekoľkých hodín bolo na mieste zdevastovaného domu niekoľko stoviek ľudí, ktorí pomáhali vojakom a záchranárom s odpratávaním trosiek. Každých niekoľko minút sa vždy ozve: "Ticho, ticho," ako sa dobrovoľníci snažia spoznať, či pod troskami náhodou nepočuť hlasy.

"Je to chaos. Ľudia chcú pomáhať, ale civilná ochrana by mala byť vo vedení. Je tam príliš veľa ľudí na sutinách a to je nebezpečné pre všetkých zúčastnených," uviedol pre Guardian člen bezpečnostnej brigády Israel Belomonte.

Zemetrasenie tiež spôsobilo malú erupcii mexického vulkánu Popocatepetl, ktorý je vidieť z hlavného mesta Mexika. Na jeho úbočí sa zrútil kostol, v ktorom pri omši zahynulo 15 ľudí.

Južná časť Mexika v utorok zasiahlo zemetrasenie o sile 7,1 stupňa s epicentrom v hĺbke 51 kilometrov. Zabilo najmenej 217 ľudí. V Mexico City sa zrútilo najmenej 44 budov. Niektoré domy navyše horeli a boli v nich uväznení ľudia.

Podľa americkej geologickej služby USGS bolo epicentrum otrasov osem kilometrov od mesta Atencingo v štáte Puebla, ktoré je od metropoly vzdialené 123 kilometrov. V hlavnom meste Mexico City sa silno triasli domy a tisíce ľudí vybehli na ulice, uviedla agentúra Reuters. 

01 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 02 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 03 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 04 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 05 - Modified: 2024-04-06 06:47:32 - Feat.: - Title: Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:29