Reuters
StoryEditor

Ospalá diera sa zmenila na nepoznanie. Orbánova dedina zažíva rozprávku, zo starostu sa stal multimilionár

23.09.2017, 00:00
Autor:
ahaaha
Majetok bývalého plynára a premiérovho kamaráta z detstva sa od roku 2014 znásobil pätnásťkrát.

Maďarskú vládu nahnevala inšpekcia z europarlamentu. Zaujímala sa o úzkokoľajku postavenú z európskych fondov, ktorou nikto nejazdí. Trať je len jedným z pozoruhodných projektov v dedine Felcsút, v ktorej vyrastal Viktor Orbán a ktorá sa pre opozíciu stala symbolom korupcie súčasnej garnitúry.

Felcsút leží asi hodinu jazdy autom na západ od Budapešti. Ešte na začiatku tisícročia to bola ospalá diera, ale v posledných rokoch zažíva prudký rozmach.

​Pred tromi rokmi tu bola otvorená futbalová akadémia Ferenca Puskása s extravagantným štadiónom pre 3 900 divákov. To je dvakrát viac, než má Felcsút obyvateľov. Štadión stojí len kúsok od domu Viktora Orbána, maďarského premiéra, ktorý je známy svojou vášňou pre futbal a v dedine strávil podstatnú časť detstva.

​Futbalový štadión z dielne špičkovej architektonickej kancelárie Doparum Architects vyšiel pätnásť miliónov eur. Súčasťou veľkorysého areálu je niekoľko tréningových ihrísk, pracujú tu desiatky ľudí a akadémia dostáva štedré dotácie od futbalového zväzu. Komplex bol financovaný z darov veľkých maďarských firiem po tom, čo Orbánova vláda schválila osobitný zákon, vďaka ktorému si štedré príspevky mohli odpočítať z daní.

Boh, šťastie a Viktor Orbán

Prezidentom akadémie je Lörinc Mészáros, bývalý plynár a premiérov kamarát z detstva, ktorý je vo Felcsúte už šesť rokov starostom. Od Orbánovho návratu k moci v roku 2010 rozprávkovo zbohatol. Dnes je podľa finančného webu napi.hu s majetkom 384 miliónov eur piatym najbohatším Maďarom.

Agentúra Bloomberg spočítala, že jeho majetok sa od roku 2014 znásobil pätnásťkrát. Patria mu médiá, farmy, vinice, stavebné firmy, banky či hotely. Naposledy do jeho portfólia pribudla najväčšia cestovná kancelária na Balatone. Opozícia je presvedčená, že Mészáros je nastrčenou figúrkou, ktorej úlohou je spravovať Orbánov rozrastajúci sa majetok v dedine jeho detstva.

Sám Mészáros podľa všetkého dobre vie, komu za svoje rekordne rýchle zbohatnutie vďačí. "V tom, že som to dotiahol až sem, určite hrá úlohu Boh, šťastie a Viktor Orbán. Nikdy som nič nesprivatizoval, nič som nespreneveril. Všetkého som dosiahol vlastnou prácou a rozumom," povedal pred tromi rokmi.

Rezidencia habsburského arcivojvodu

Pred šiestimi rokmi premiérov otec Győző Orbán kúpil neďaleko Felcsútu 13-hektárovú usadlosť arcivojvodu Jozefa Habsbursko-Lotrinského, syna rakúskeho cisára Leopolda II. Nehnuteľnosť si potom od Orbána staršieho prenajal Lörinc Mészáros, ktorý tu podľa svojich slov uskladnil poľnohospodársku techniku.

Investigatívni novinári však zistili, že žiadne kombajny ani traktory sa tu nikdy neobjavili. Mészáros začal statok prestavovať na utajenú luxusnú rezidenciu premiéra. Novinári na to prišli vďaka náhode: premiér sa pochválil, že sa jeho rodina ujala týraného psa menom Narcis, a s mohutným kuvaszom sa odfotil.

Pátranie vo veterinárnych databázach ukázalo, že pes je registrovaný na Orbánovho syna Gáspára. Ten ako miesto Narcisovho pobytu uviedol adresu habsburskej usadlosti.

Prečo musíte chodiť na kontrolu zrovna tam?

Tento pondelok do Felcsútu dorazili europoslanci z výboru pre kontrolu rozpočtu. Zaujímali sa o úzkorozchodnú železnicu, po ktorej jazdí nostalgická súprava do susednej dediny Alcsútdoboz. Európska únia na železnicu, ktorá bola slávnostne sprevádzkovaná vlani na jar, prispela dvoma miliónmi eur a kryla tak osemdesiat percent nákladov.

Orbánova administratíva v žiadosti o dotácie sľubovala, že úzkokoľajka bude magnetom na turistov a denne sa po nej zvezie 2 500 až 7 000 ľudí. Realita je taká, že počas prvého mesiaca prevádzky sprievodcovia napočítali tridsať platiacich pasažierov. O železnicu sa už zaujíma Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Inšpekcia z europarlamentu vyvolala vo vládnych kruhoch silnú nevôľu. Niektorí predstavitelia Orbánovej strany dokonca europoslancov obviňujú z pokusu o ovplyvnenie parlamentných volieb, ktoré sa budú konať budúci rok na jar. "Považujem za absolútne hanebné, že z tisícov spolufinancovaných projektov sa pokúšajú prešetrovať projekt, ktorý bol implementovaný v dedine maďarského premiéra," napísal šéf Orbánovej kancelárie János Lázár šéfke európskeho výboru Ingeborg Grässleovej.

Web politico.eu pripomína, že Maďarsko je jedným z najväčších príjemcov eurodotácií. Za rozpočtové obdobie 2014 až 2020 by malo dostať 25 miliárd eur. Podľa protikorupčných aktivistov sú európske peniaze systematicky rozkrádané skupinami napojenými na vládnu stranu Fidesz.

"V maďarskom systéme prideľovania eurodotácií funguje inštitucionalizovaná korupcia," hovorí opozičný politik Gábor Vágó. Maďarská pobočka Transparency International uvádza, že projekty dotované z eurofondov sú v priemere predražené o dvadsať až dvadsaťpäť percent a väčšinou sú úplne zbytočné. Z Orbánovej strany sa na oplátku ozývajú hlasy, že Transparency International by mala byť vyhnaná z krajiny.

Sorosov plán

Vášne okolo inšpekcie z europarlamentu ďalej priživili averziu maďarskej vlády voči Únii, s ktorou už niekoľko rokov bojujú kvôli utečeneckým kvótam a prenasledovaniu neziskových organizácií sponzorovaných zo zahraničia. Orbán tento týždeň opäť varoval pred temnými zámermi finančníka Georgea Sorosa, ktorého považuje za svojho úhlavného nepriateľa.

Orbán pred svojimi stúpencami vyhlásil, že existuje "Sorosov plán", ktorý má prostredníctvom prisťahovalectva pripraviť národy východnej a strednej Európy o "ich kresťanskú a národnú identitu". "Nesmieme dopustiť, aby sa to stalo, a musíme vydržať do budúcich volieb. Vláda je pripravená brániť budúcnosť kresťanského Maďarska," povedal.

Podľa agentúry DPA tak jasne ukázal, že nepriateľský postoj voči Sorosovi a migrácii bude patriť k jeho hlavným témam v predvolebnej kampani.

01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:26