Reuters
StoryEditor

Trump vyprovokoval Kima preletom bombardérov. Útok na USA je neodvratný, reaguje KĽDR

23.09.2017, 19:57
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident demonštroval silu armády, reakcia na seba nenechala dlho čakať.

Medzinárodným vzdušným priestorom nad morom pri východnom pobreží Severnej Kórey preleteli americké strategické bombardéry sprevádzané bojovými stíhačkami. Oznámil to dnes americký minister obrany.

Jeho hovorkyňa uviedla, že cieľom operácie bolo preukázať rozsah vojenských kapacít dostupných pre prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf severokórejskej diplomacie následne vo svojom prejave k Valnému zhromaždeniu OSN v New Yorku ostro odsúdil Trumpove nedávné urážlivé výroky na adresu severokórejského vodcu Kim Čong-una a povedal, že raketový útok na USA je teraz neodvratný.

Odkaz USA pre Kima

Podľa hovorkyne Pentagonu Dany Whiteovej je to najsevernejší let americkej stíhačky alebo bombardéra v demilitarizovanom pásme pri severokórejského pobrežia v 21. storočí.

"Zdôrazňuje to, ako vážne berieme ľahkomyseľné správanie (KĽDR)," povedala Whiteová s odkazom na severokórejský jadrový a raketový program.

Ministerstvo informáciu o prelete zverejnilo podľa Reuters krátko pred očakávaným prejavom severokórejského ministra zahraničia na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

"Misia je ukážkou odhodlania Spojených štátov a jasným odkazom, že prezident (Trump) má k dispozícii mnoho vojenských možností, ako sa vysporiadať s akoukoľvek hrozbou," povedala Whiteová. Washington je podľa nej pripravený "použiť celú škálu vojenského potenciálu k obrane vlasti a jej spojencov".

Napätie eskaluje

Lietadlá štartovali z amerického tichomorského ostrova Guam a z japonského ostrova Okinawa, kde pôsobia americkí vojaci.

Pchjongjang uskutočnil 3. septembra svoju šiestu a doteraz najväčšiu jadrovú skúšku. Tento rok už tiež otestoval desiatky rakiet a vyhráža testom vodíkovej bomby nad Pacifikom.

Severokórejský vodca Kim Čong-un a šéf Bieleho domu Trump si v poslednej dobe vymieňajú urážky. Trump nedávno nazval Kima "rakeťák na samovražednej misii" a najnovšie v piatok šialencom, ten zase amerického prezidenta častuje výrazmi ako "starý blázon".

Tvrdá reakcia KĽDR

Krátko po zverejnení informácie o prelete amerických lietadiel u KĽDR začal svoj prejav pred Valným zhromaždením OSN severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho.

Ostro odsúdil kritiku KĽDR, ktorou na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN tento týždeň nešetril americký prezident Trump. Ri označil Trumpa za "narušeného človeka", "megalomana" a "kráľa klamárov".

Povedal, že na "samovražednej misii" nie je nikto iný ako Trump. V dôsledku Trumpových urážok severokórejského vodcu "rakety KĽDR nevyhnutne navštívia pevninu USA," dodal Ri s tým, že ak nevinní Američania prídu o život, bude to vina amerického prezidenta.

Nakoľko reálne sú hrozby Severnej Kórey? Pozrite si rozhovor s českým analytikom Andorom Šándorom:

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:48