Reuters
StoryEditor

Šesť Trumpových poradcov malo používať súkromný e-mail. Podozrivá je aj Ivanka

26.09.2017, 07:44
Autor:
ČTKČTK
Poradcovia prezidenta tak robili presne to, za čo Trump tvrdo kritizoval v kampani Clintonovú.

Najmenej šesť blízkych poradcov amerického prezidenta Donalda Trumpa využívalo na služobné účely súkromnú schránku elektronickej pošty. Napísal to v pondelok denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov. Okrem prezidentovho zaťa Jareda Kushnera, ktorý to potvrdil už v nedeľu, išlo napríklad o bývalého vrchného stratéga Stephena Bannona či niekdajšieho personálneho šéfa Bieleho domu Reinca Priebusa.

Využívanie súkromných e-mailov pre služobnú komunikáciu je v americkej politike citlivý problém. Trump z neho urobil jednu z hlavných tém minuloročnej prezidentskej kampane, keď vytrvalo kritizoval podobnú komunikačnú prax svojej demokratickej sokyne Hillary Clintonovej.

Kushner bol prvým Trumpovým spolupracovníkom, u ktorého cez víkend médiá na používanie súkromnej schránky upozornili. Jeho advokát vzápätí priznal, že od januára do augusta takto manžel prezidentovej dcéry Ivanky odoslal takmer stovku e-mailov. Väčšinou vraj išlo o preposielanie novinových článkov či politických komentárov.

NYT uviedol, že ďalšími ľuďmi prevádzkujúcimi túto prax boli poradcovia Gary Cohn a Stephen Miller. Podľa pondelňajšieho magazínu Newsweek používala súkromný e-mail aj Trumpova dcéra, ktorá bola niekoľko mesiacov neplatenou poradkyňou Bieleho domu. Nikto z nich sa na otázky médií k tejto téme nevyjadril.

Trump počas kampane často útočil na Clintonovú kvôli tomu, že ako ministerka zahraničia používala súkromný mailový účet. Prípadom sa zaoberal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý označil podobnú prax za krajne nezodpovednú, nie ale trestnú.

Šéf FBI informoval verejnosť o pokračujúcom vyšetrovaní Clintonovej len niekoľko dní pred novembrovými voľbami, čím podľa nej ovplyvnil výsledok hlasovania v jej neprospech.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:18