Reuters
StoryEditor

Hasiči sa stali hrdinami katalánskeho referenda. Vlastnými telami bránili ľudí pred políciou

02.10.2017, 12:04
Hasiči si počas policajného zásahu preplietli ruky a vytvorili ľudskú bariéru chrániacu voličov pred tvrdými údermi policajných obuškov.

Počas nedeľného tvrdého zásahu proti priaznivcom katalánskeho referenda o nezávislosti zažiarili na tenkej hranici medzi čiernymi ťažkoodencami a zástancami odlúčenie od centrálnej vlády žlté helmy a svietivo červené obleky. Patrili miestnym hasičom, ktorí už v stredu sľúbili občanom, že počas chystaného zásahu polície zaistia pokojný priebeh referenda. A svoj sľub sa pokúsili dodržať - aj za cenu modrín.

"No pasarán" (neprejdú, heslo zo španielskej občianskej vojny, pozn. red.), povzbudoval hasičov dav v momente, keď zaujali pozíciu pred bránou univerzity," pripísal v nedeľu britský ľavicový novinár Paul Mason k snímke, ktorú spravil pred jednou z improvizovaných volebných miestností. V nich španielska polícia v posledných 24 hodinách vykonávala razie, aby zabránila hlasovaniu v referende o odlúčení regiónu od Španielska. Tamojšia ústava totiž organizovanie takéhoto referenda neumožňuje.

Konfrontácia "svetlých a tmavých" strážcov poriadku

Katalánski hasiči si počas nedeľňajšieho policajného zásahu preplietli ruky a vytvorili ľudskú bariéru chrániacu voličov pred tvrdými údermi policajných obuškov. Niektorých ťažkoodencov to však nezastavilo a medzi údajnými narušiteľmi verejného poriadku a hasičmi pri rozdávaní rán príliš nerozlišovali, ako ukazujú videá zverejnené na sociálnej sieti Twitter.

Práve na Twitteri sa vzápätí začali šíriť aj ďalšie snímky z konfrontácie "svetlých a tmavých" strážcov poriadku. "Jasné, že to sú katalánski hasiči, kto bráni ľud pred policajným násilím. Pred násilím by mala chrániť samozrejme polícia, nie naopak," stojí napríklad v jednom z Twitterových komentárov.

Bojovníci s ohňom pritom v uliciach Barcelony nezasiahli proti násiliu spontánne. Že budú brániť volebné miestnosti, prisľúbili podľa britského denníka Sunday Express už uplynulú stredu, kedy barcelonská únia hasičov uviedla, že sa chystá "pôsobiť ako bezpečnostný kordón zaisťujúci mierové uskutočnenie voľby."

Únia vtedy oznámila, že neuposlúchne príkaz odstrániť všetky zástavy a zmienky o podpore referenda z hasičských automobilov a kancelárií. Zároveň plánovala vytvoriť manifest proti "útokom na základné práva", o ktoré podľa nich Madrid Kataláncov v posledných dňoch pripravil tým, že sa pokúsil zastaviť konanie referenda. Jeho uskutočnenie hasiči podporili aj v minulosti, keď protestovali proti zatknutiu 15 údajných organizátorov hlasovania.

Katalánska polícia nepoužila silu

Hoci sa zdalo, že rozhodnutie postaví hasičov do stretu s vlastnými kolegami z tamojších policajných zborov, katalánska polícia nakoniec pri potláčaní referenda podľa dostupných informácií nekonala násilne.

V Sant Pere na predmestí Barcelony sa napríklad pokúsila dostať do volebných miestností, ešte než referendum oficiálne začalo, ale davy pri vchodoch im zastúpili cestu. Za potlesku ľudí sa nakoniec katalánski policajti rozhodli ustúpiť.

"Nepoužijeme silu, aby sme vstúpili, ale po celý deň zostaneme vonku pre prípad, že by sa nám to predsa len podarilo," povedal podľa agentúry Reuters policajt, ​​ktorý si neželal byť menovaný. Ich správanie ostro kontrastovalo s tvrdým prístupom členov takzvanej civilnej gardy, ktorú odporcovia madridskej centrálnej vlády označili za "hrdlorezov" premiéra Manuela Rajoya.

Podľa katalánskych úradov boli počas nedeľňajšieho policajného zásahu proti konaniu referenda zranené stovky ľudí, minimálne niekoľko z nich vážne. Či medzi nimi boli aj hasiči, ktorí sa postavili polícii, však oficiálne zdroje neuvádzajú.​

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 05 - Modified: 2024-03-30 22:46:42 - Feat.: - Title: Kytice v plameňoch. Hasiči likvidujú požiar v žarnovickej továrni, ktorá sa zaoberá výrobou umelých kvetov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:26