Reuters
StoryEditor

V Karibiku zabíja búrka Nate, očakáva sa jej zosilnenie a smerovanie k USA

06.10.2017, 08:02
Autor:
TASRTASR
Búrka Nate zasiahla Kostariku a Nikaraguu.

Najmenej 22 obetí na životoch si v Kostarike a Nikarague vyžiadala tropická búrka Nate, ktorá vo štvrtok zasiahla pobrežie týchto stredoamerických krajín a do oblasti priniesla výdatné zrážky.

Očakáva sa, že búrkový systém v nadchádzajúcich dňoch zosilnie na hurikán, pričom v nedeľu by mal zasiahnuť pobrežie štátov USA ležiacich pri Mexickom zálive, informovala agentúra AP.

Americké varovanie

Pred blížiacou sa búrkou varovali úrady obyvateľov amerických štátov Florida a Texas. Evakuáciu niektorých pobrežných oblastí nariadili aj obyvateľom štátu Louisiana. Stav ohrozenia vyhlásili v dovedna 29 floridských okresoch a tiež v louisianskom meste New Orleans.

Búrka by podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) mohla spôsobiť nebezpečné záplavy pri svojom prechode cez Honduras, kam by mohla priniesť 38-50 centimetrov zrážok.

Zosilnie

Búrku Nate momentálne sprevádza vietor s maximálnou rýchlosťou 65 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že ešte v priebehu dnešného dňa zosilnie takmer na hurikán pre tým, než v noci na sobotu zrejme zasiahne pobrežie v okolí mesta Cancún na mexickom polostrove Yucatán. Ako hurikán by následne cez víkend mala zasiahnuť okolie lousianského mesta New Orleans ležiaceho pri pobreží Mexického zálivu.

V Nikarague vyčíňala tropická búrka po dvoch týždňoch takmer nepretržitých dažďov, pre ktoré sa v krajine rozvodnilo viacero miestnych riek. Tamojšie úrady v súvislosti s príchodom Natea varovali pred nebezpečenstvom záplav a zosuvov pôdy, hroziacich na celom území krajiny.

Nikaragujská viceprezidentka Rosario Murillová uviedla, že búrka si vyžiadala prinajmenšom 15 obetí na životoch. Dodala, že tri z obetí - dve ženy a jeden muž - boli zamestnancami nikaragujského ministerstva zdravotníctva a utopili sa v rozvodnenom kanále v meste Juigalpa. Vláda zatvorila všetky školy v krajine.

Tisíce v núdzi

Kostarické úrady doposiaľ potvrdili sedem obetí na životoch, pričom ďalších 15 ľudí vyhlásili za nezvestných. Pre záplavy sa tam v núdzových prístreškoch ocitlo asi 5-tisíc ľudí.

Búrka sa v noci nadnes nachádzala zhruba 65 kilometrov juhozápadne od honduraského mesta Puerto Lempira, pričom sa pohybovala približne rýchlosťou 17 kilometrov za hodinu. Nate by sa podľa predpovedí mohol v noci na sobotu prehnať cez pobrežie mexického polostrova Yucatán a už ako hurikán doraziť v nedeľu ráno na pobrežie amerických štátov ležiacich pozdĺž Mexického zálivu.

01 - Modified: 2021-10-26 09:02:05 - Feat.: - Title: V Karibiku vybudovali slovenské impérium. Manželia Bartosovci podnikajú s moringou – na čo je prospešná? 02 - Modified: 2020-05-29 21:32:00 - Feat.: - Title: Redaktora HN Macronovo rozhodnutie uväznilo v raji: Ako som utekal z exotiky do štátnej karantény​ 03 - Modified: 2020-05-21 11:14:26 - Feat.: - Title: Napätie v Karibiku: Iránske ropné tankery sa blížia k Venezuele, Madurov režim sa obáva americkej reakcie 04 - Modified: 2020-05-16 09:21:08 - Feat.: - Title: "Ak sa budú správať ako piráti, nebude to bez následkov." Irán varoval Spojené štáty 05 - Modified: 2020-04-27 12:47:16 - Feat.: - Title: Panika vyvolaná mafiou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:45