TASR/AP
StoryEditor

Španielska opozícia stojí v otázke Katalánska za Rajoyom

09.10.2017, 17:16
Autor:
ČTKČTK
Španielsko sa pripravuje na možné jednostranné vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

Predseda španielskych opozičných socialistov Pedro Sánchez dnes povedal, že ak Katalánsko v utorok jednostranne vyhlási nezávislosť, podporí premiéra Mariana Rajoya, ktorý dnes uisťoval, že krajina zostane jednotná.

Za predsedu vlády sa postavil aj šéf druhej najsilnejšej pravicovej strany Ciudadanos Albert Rivera, ktorý vyzval na okamžité obmedzenie katalánskej autonómie, informujú španielske médiá.

Španielsko zostane jednotné

Najvyšší katalánsky súd medzitým požiadal španielsku políciu, aby kvôli možnému vyhláseniu nezávislosti posilnila bezpečnosť barcelonského sídla súdu, ktoré doteraz strážila katalánska polícia podliehajúce katalánskej vláde.

"Španielsko nebude rozdelené a národná jednota zostane zachovaná. Urobíme všetko, čo nám umožňujú zákony, aby sme to dosiahli," povedal Rajoy v rozhovore s denníkom Die Welt.

Sú pripravení na všetky možnosti

Podpredsedníčka španielskeho kabinetu Soraya Sáenzová de Santamaría dnes uviedla, že španielska vláda je pripravená konať, ak by katalánski separatisti nezávislosť v utorok večer počas zasadania regionálneho parlamentu skutočne vyhlásili. V rozhlasovej stanici COPE uviedla, že vláda prijme "rozhodnutie k nastoleniu poriadku a demokracie".

Katalánska vláda vedená Carlesom Puigdemontom aj napriek súdny zákaz usporiadala 1. októbra referendum o nezávislosti, sprevádzané strety poriadkových síl a demonštrantov brániacich uzatvorenie volebných miestností.

Tlačia na nezávislosť

Viac ako 90 percent hlasujúcich sa vyslovilo za nezávislosť a účasť pri referende dosiahla 43 percent, tvrdí regionálna vláda o výsledkoch hlasovania, ktoré nemohli byť overené, pretože chýbali nezávislej volebnej komisie. Puigdemont nevylúčil možnosť vyhlásenia nezávislosti Katalánska, ak Madrid odmieta rokovania s katalánskou vládou za pomoci sprostredkovateľa.

V nedeľu vyšli do ulíc Barcelony státisíce ľudí, aby demonštrovali za jednotu Španielska. Kým v Puigdemontovej separatistickej koalícii Spoločne pre áno (JXSí) nie je názor na vyhlásenie samostatnosti jednoznačný, krajne ľavicová Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) dnes pokračovala v tlaku na vládnu stranu, aby s deklaráciou nezávislosti neváhala.

Nechcú vyjednávať

V opačnom prípade by to mohlo podľa médií ohroziť parlamentnú podporu zo strany CUP, vďaka ktorej JXSí v Katalánsku vládne. Ústredná vláda premiéra Rajoya, ktorá nechce sa separatistami vyjednávať, kým nerešpektujú zákony, by v prípade vyhlásenia nezávislosti mohla autonómiu Katalánska pozastaviť.

Predseda liberálnych Ciudadanos podporujúcich v španielskom parlamente Rajoyova menšinovú vládu ľudovcov vyhlásil, že španielsky kabinet by mal konať a obmedziť Katalánsku autonómiu už dnes, aby predišiel možným dôsledkom utorňajšieho vyhlásenia samostatnosti. Rivera sa takisto vypravil za Puigdemontem, aby mu povedal, že "ak mu zostáva kúsok slušnosti a zdravého rozumu", mal by uznať chybu a odvolať svoju účasť na utorkovom zasadnutí katalánskeho parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:13