Reuters
StoryEditor

Odloženie nezávislosti Katalánska je trik, vyhlásil španielsky minister

11.10.2017, 10:52
Autor:
ČTKČTK
Španielsky minister zahraničných vecí si myslí, že Katalánsko sa vykrúca.

Španielsky minister zahraničia Alfonso Dastis dnes označil utorňajšie vyhlásenie nezávislosti Katalánska a jeho následné pozastavenie za trik. Katalánski separatisti podľa neho hovoria jednu vec a súčasne jej opak.

V Madride medzitým začala mimoriadna schôdza vlády. Na nej kabinet rozhodne, aké ďalšie kroky s ohľadom na dianie v Katalánsku podnikne. Vládny zdroj agentúre AFP povedal, že na stole sú rôzne možnosti.

Obmedzenie autonómie

Španielske médiá hovoria o obmedzení katalánskej autonómie ako o možnom scenári. Ďalší postup vlády načrtne španielsky premiér Mariano Rajoy popoludní v parlamentnom prejave.

Dastis v rozhovore s francúzskou rozhlasovou stanicou Europe 1 dodal, že španielska ústava poskytuje priestor na vyjednávanie. "Aby ale časť Katalánska rozhodovala za všetky, to úprimne povedané nie je možné," uviedol šéf španielskej diplomacie ohľadom nedávneho katalánskeho referenda zakázaného španielskym ústavným súdom, v ktorom sa podľa miestnych úradov pri 43 percentnej účasti vyslovilo pre odtrhnutie vyše 90 percent hlasujúcich.

Katalánsko si zobralo čas

Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont ale v utorok predišiel obavám z vyhrotenia sporu s Madridom, ktorý referendum považuje za protiústavný, a namiesto priameho vyhlásenia nezávislosti si vzal čas na rokovania s centrálnou vládou.

Vodca separatistov síce podpísal text deklarácie schválený poslancami, avšak s dodatkom, že než ju skutočne vyhlási, potrebuje niekoľko týždňov čas pre vyjednávanie. Počas tejto doby chce presvedčiť španielskeho premiéra Rajoya, aby akceptoval výsledky katalánskeho plebiscitu.

Robia kľučky

"Chápem to ako taký fígeľ, kľučky, čo robia, keď hovoria jednu vec a zároveň jej opak," povedal dnes Dastis. Španielsky veľvyslanec vo Francúzsku Fernando Carderera uviedol, že deklaráciu o nezávislosti možno podľa neho považovať za štátny prevrat.

"Nevidíte akurát ľudí, čo so strelnými zbraňami v rukách vstupujú do parlamentu, ale o to je to horšie, (pretože tak jedná legitímne vláda)," dodal Carderera, ktorého citovala agentúra AFP. "Koniec koncov, nezávislosť je ako tehotenstvo. Buď ste tehotná, alebo nie ste. Buď vyhlásite nezávislosť, alebo nie," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:56