Surferi sa pripravujú na príchod hurikánu.REUTERS/Clodagh Kilcoyne
StoryEditor

Európu zasiahla búrka Ophelia: Tisíce ľudí v Írsku sú bez elektriny

16.10.2017, 12:58
Autor:
klklČTKČTK
Hurikán Ophelia sa blíži k Európe. Dnes má zasiahnuť Írsko.

Hurikán Ophelia, ktorý sa v noci na pondelok prehnal nad Azorskými ostrovmi, tam nespôsobil väčšie škody, ale smeruje ďalej k Írsku a Británii. Podľa amerického Národného strediska pre hurikány by mal ďalej slabnúť, na mori ale vytvára nebezpečné podmienky.

Ophelia je označovaná za najsilnejšiu búrku, aká kedy bola vo východnej časti Atlantiku zaznamenaná. V sobotu jej sila dosiahla tretí stupeň na päťbodovej stupnici, ktorá meria silu hurikánov. 

Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav, Ophelia zoslabla a už nie je považovaná za hurikán. "Množia sa špekulácie, že Írsko zasiahne hurikán, no nie je to tak. Hurikán až do včerajších poludňajších hodín slabol, teda tlak v jeho strede stúpal a slabol tak aj vietor. Níž sa postupne dostávala do oblasti s výrazným teplotným kontrastom a silným výškovým prúdením, čo sú vhodné podmienky pre cyklogenézu, ktorá v miernych zemepisných šírkach nie je neštandardná," uvádza SHMÚ.

Azorské ostrovy ušetrila

Azory minula v noci na pondelok. Na siedmich z deviatich ostrovov bola vyhlásená najvyššia pohotovosť, avšak zástupca civilnej obrany ráno oznámil, že nie sú zaznamenané väčšie škody. Asi tri hodiny po polnoci SELČ sa víchor začal od Azorských ostrovov vzďaľovať.

Ophelia na Azorských ostrovoch:

Teraz postupuje na Írsko a Britániu. "Nad Írsko postúpi počas pondelka slabnúci hurikán Ophelia. Pravdepodobne však dorazí stále ako hurikán 1. kategórie podľa Saffire-Simpsonovej stupnice a až v priebehu dňa zoslabne na tropickú búrku. Prinesie ničivý vietor, ktorého priemerná rýchlosť bude presahovať 80 kilometrov za hodinu a  v nárazoch 130 kilometrov za hodinu," upresňuje meteorológ českého hydrometeorologického ústavu Pavel Borovička.

Na rade je Írsko

Írske úrady vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti v ôsmich okresoch na západe krajiny. Vláda uviedla do pohotovosti armádu, informoval na Twitteri premiér Leo Varadkar. Zatvorené zostanú na začiatku týždňa školy na západe Írska.

"Našim hlavným záujmom je bezpečnosť verejnosti. Radíme zostať doma, necestovať a nevykonávať žiadne vonkajšie aktivity, pokiaľ to nie je nevyhnutné," radí írsky premiér.

Obmedzená doprava

Letiská v Dubline a Shannone vyzvali cestujúcich, aby si pred cestou skontrolovali stav svojich letov. Komplikácie by živel mohol spôsobiť aj na železnici. Írske úrady očakávajú, že by počas pondelka mohlo byť zrušených až 125 letov. Obmedzenia budú aj v námornej doprave.

Podľa predsedu írskej Národnej koordinačnej skupiny pre mimoriadne situácie Seana Hogana možno situáciu, ktorá krajinu čaká, zrovnať snáď len s vyčíňaním hurikánu Debbie, ktorý v roku 1961 zabil 12 ľudí.

Výpadky elektriny

Ophelia, ktorá z hurikánu zoslabla na búrku dnes dopoludnia zasiahla juhozápadné Írsko. Silný vietor tam vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Bez elektriny sa ocitlo asi 5000 ľudí, informovala tamojšia polícia.

Problémom je najmä sila vetra. Ten podľa SHMÚ dosahuje rýchlosť silnej víchrice do 89 kilometrov za hodinu, v nárazoch až do 130 kilometrov za hodinu. 

V pohotovosti aj Británia

Očakáva sa, že vietor v Írsku v nárazoch môže dosiahnuť až 130 kilometrov za hodinu, hrozia aj záplavy. Británia pre niektoré oblasti vyhlásila na pondelok a utorok nižší - žltý stupeň pohotovosti. Pri tomto stupni sa meteorologické podmienky označujú za vážne a ľudia sú vyzvaní k opatrnosti.

Živel by mal komplikovať život ľuďom predovšetkým v Severnom Írsku, Škótsku a na severe Anglicka. "Hurikán Ophelia predstavuje úplne výnimočnú záležitosť, hoci na Azorské ostrovy nakoniec priniesol nárazy vetra, 'len' okolo 70 kilometrov za hodinu.

Historický unikát

Hurikány najčastejšie vznikajú medzi piatou a dvadsiatou rovnobežkou a postupujú smerom k západu, kým sa (na severnej pologuli) nedostanú na sever od vysokého tlaku vzduchu, ktorý ovplyvňuje počasie v subtrópoch.

Ophelia vznikla až na 31. stupni severnej šírky a postupovala už od začiatku smerom k východu až severovýchodu. Žiadny iný hurikán v histórii nedosiahol 3. stupňa tak ďaleko na severovýchode. Pre Írsko je porovnateľnú udalosťou iba 16. septembra 1961, kedy ostrov zasiahol hurikán Debbie. Ten priniesol nárazy vetra až 170 kilometrov za hodinu" vysvetlil Borovička. 

Slovensko neovplyvní

Počasie na Slovensku by hurikán ovplyvniť nemal, tvrdí Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). "Hurikán a neskôr ani tlaková níž nijako neovplyvní počasie v našej oblasti a nad severnou Škandináviou sa postupne vyplní," informovali zástupcovia SHMÚ na Facebooku.

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu 03 - Modified: 2024-04-06 09:48:16 - Feat.: - Title: Budúci írsky premiér hovorí, že zjednotené Írsko nie je teraz priorita 04 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 05 - Modified: 2024-03-24 18:24:13 - Feat.: - Title: Írsko bude mať doteraz najmladšieho premiéra. Stane sa ním Simon Harris
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:30