StoryEditor

Ophelia si v Írsku už vyžiadala obete na životoch. Stovky tisícov ľudí sú bez elektriny

16.10.2017, 17:00
Autor:
klklČTKČTK
Ophelia síce zoslabla z hurikánu na búrku, silný vietor však stále pácha škody.

Búrka Ophelia, ktorá dnes dorazila k Britským ostrovom, už zasiahla plnou silou Írsko. Podľa miestnych médií si doteraz vyžiadala jeden ľudský život. Silný vietor vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia.

Bez elektriny sa ocitlo už viac než 300-tisíc domácností a podnikov, informovali energetici. Meteorológovia uviedli, že poryvy vetra dosahovali na južnom pobreží Írska rýchlosti až 176 kilometrov za hodinu. Uzavreté sú školy aj úrady. Írske ministerstvo školstva oznámilo, že všetky školy zostanú zavreté aj zajtra.

Hurikán odniesol strechu telocvične:

Zrušená doprava

Meteorológovia takisto vydali varovanie pre Škótsko, Wales, Severné Írsko a ostrov Man a pre severné a južné Anglicko, kde platia výstraha pred záplavami. Rušené sú lety, trajekty a železničné i autobusové spoje. Írska polícia vyzvala motoristov a cyklistov, aby vôbec nejazdili, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Ľudia by sa podľa nej nemali radšej vydávať k pobrežiu, pretože to môže byť nebezpečné. Premiér Leo Vardakar uviedol, že miestna elektrárenská spoločnosť ESB opraví elektrické vedenie, akonáhle to bude bezpečné. Obyvateľov vyzval, aby zostali doma, kým sa búrka nepreženie.

Prvé obete

Obeťou búrky sa podľa miestnej rozhlasovej a televíznej stanice RTE stala päťdesiatnička v aute, na ktoré spadol strom. Írska vláda už skôr vyhlásila najvyšší stupeň pohotovosti v niekoľkých okresoch na západe krajiny a uviedla do pohotovosti armádu.

More v dôsledku silného vetra zaplavuje promenádu v írskom meste Galway:

Búrka už má aj druhú obeť. Je ňou muž, ktorý podľahol zraneniam po tom, ako sa poranil motorovou pílou. Ako uvádza denník Derry Journal, tridsiatnik sa pokúšal odstrániť spadnutý strom.

Britské médiá píšu aj o tretej obeti. Má ňou byť osoba v meste Dundalk v blízkosti severoírskych hraníc. Obeť už potvrdili aj írske úrady.

Premiérka vyjadrila súcit

Britská premiérka Theresa Mayová vyjadrila súcit s pozostalými po zosnulých. Zároveň ponúkla Írsku akúkoľvek pomoc, akú budú potrebovať.

​Ophelia sa predtým prehnala Atlantikom ako hurikán, cestou k európskemu pobrežiu ale zoslabila na búrku. Írsky spravodajca BBC uviedol, že Ophelia bude najsilnejší búrok, aká zasiahla Írsko za posledné polstoročie. Zhodou okolností uplynulo dnes 30 rokov od takzvanej Veľkej búrky, ktorá v roku 1987 zabila v Británii dve desiatky ľudí a padla odhadom na 15 miliónov stromov.

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu 03 - Modified: 2024-04-06 09:48:16 - Feat.: - Title: Budúci írsky premiér hovorí, že zjednotené Írsko nie je teraz priorita 04 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 05 - Modified: 2024-03-24 18:24:13 - Feat.: - Title: Írsko bude mať doteraz najmladšieho premiéra. Stane sa ním Simon Harris
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:30