AP Photo/Alba Sotelo
StoryEditor

Španielsko a Portugalsko bojujú s požiarmi. Obete rátajú v desiatkach

16.10.2017, 19:44
Autor:
ČTKČTK
Juhozápadnú Európu zasiahli ničivé požiare.

Najmenej 39 osôb zomrelo počas požiarov, ktoré sa v nedeľu rozhoreli v husto zalesnených oblastiach stredného a severného Portugalska a v severozápadnom Španielsku.

Portugalské úrady oznámili 35 mŕtvych, vrátane jedného dieťaťa, a 56 ranených, aktualizovala bilanciu agentúra DPA. Rad ľudí je nezvestných. Na severozápade Španielska zahynuli najmenej štyria ľudia.

Počty obetí rastú

Španielske úrady sú podľa premiéra Mariana Rajoya presvedčené, že požiare zámerne založili podpaľači. Vo štvorici susediacich regiónov Coimbra, Castelo Branco, Viseua Guarda v strednej a severnej časti Portugalska stúpla bilancia na 27 obetí.

Hasiči stále bojujú so 147 požiarmi, z ktorých 32 považujú za vážne, informovala hovorkyňa úradu pre civilnú ochranu Patricia Gasparová.

Nezvyčajné teplo

Pri požiaroch bolo podľa najnovších informácií zranených 56 osôb a 16 z nich je vo vážnom stave. Túto vlnu požiarov zapríčinila "teplota výrazne presahujúce sezónne priemer a dlhodobé sucho," povedala už skôr Gasparová.

Na španielskej strane zomreli štyri osoby v Galícii na severozápade krajiny, kde tisíce požiarnikov a vojakov zasahovali v noci na dnes pri 15 požiaroch. Novinárov o situácii informoval šéf galícijskej vlády Alberto Núñez Feijóo.

"Bolo to šialené"

Dvaja ľudia zhoreli v aute pri meste Nifrán, keď sa pokúšali plameňom uniknúť, informoval tamojší starosta. "Bolo to tak neočakávané, šialené," komentoval vyčíňanie živlu. Feijóo v súkromnej televízii La

Sexta dodal, že plamene rozdúchaval nárazový vietor s rýchlosťou až 90 kilometrov za hodinu súvisiaci s doznievajucim hurikánom Ophelia, ktorý prešiel okolo severného pobrežia Španielska a zasiahol Írsko.

Nebola to náhoda

Predseda španielskej vlády Rajoy pri návšteve protipožiarneho koordinačného strediska v Pazos de Borben vyhlásil, že požiare boli založené celkom iste zámerne. "To, čo tu vidíme, nie je dielom náhody. Bolo to vyvolané," povedal podľa médií.

Dodal, že úrady sú si isté, že oheň založili podpaľači. A ako príklad uviedol práve Pazos de Borben, kde sa plamene vznietili na piatich rôznych miestach. O tom, že viacero požiarov niekto založil úmyselne, hovoril už pred Rajoyom aj Feijóo.

Evakuovali továreň

"Jedná sa o úmyselne založené požiare, ktorých pôvodcovia si boli vedomí toho, čo spôsobujú," povedal. Päť požiarov pri meste Vigo, kde žije 300-tisíc ľudí, viedlo k evakuácii nákupného centra a továrne PSA Peugeot Citroën.

Najmenej desať miestnych škôl zrušilo dnešné výučbu. Železničná doprava medzi Vigom a Barcelonou bola zastavená, oznámila štátnej železničnej spoločnosti Renfe. Uzavreté boli i niektoré cesty. V boji s požiarmi pomáha 350 hasičským jednotkám aj 20 cisternových lietadiel.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 03 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 04 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:49