Reuters
StoryEditor

Zjazd čínskeho politbyra: Chvália boj proti korupcii

18.10.2017, 07:30
Autor:
ČTKČTK
Čína sa viac otvorí zahraničným investorom.

V Pekingu dnes začal zjazd vládnucej Komunistickej strany Číny, od ktorého sa čaká upevnenie moci prezidenta Si Ťin-pchinga a výmena väčšiny predstaviteľov stáleho výboru politbyra strany, ktoré určuje dianie v krajine.

Si na úvod týždenného kongresu vyzdvihol úspešné ťaženie proti korupcii a vyhlásil, že krajina má pred sebou svetlé zajtrajšky aj ťažké výzvy.

Zdôraznil tiež, že Peking uľahčí prístup zahraničným investorom a rozhodujúcu úlohu v čínskej ekonomike budú hrať trhové sily. Informovala o tom agentúra Reuters.

Úspešný boj proti korupcii

Si vo svojom úvodnom prejave vyhlásil, že boj proti korupcii "drvivo nabral na sile". Počas jeho piatich rokov vo funkcii sa trestu za prijímanie úplatkov dočkali tisíce úradníkov vrátane vysokých funkcionárov.

Kľúčová postava protikorupčného snaženia a jeden z najbližších prezidentových spolupracovníkov Wang Čchi-šan by mal pritom byť vzhľadom k vekovému pravidlu medzi tými členmi výboru politbyra, ktorých kvôli prekročeniu 68 rokov veku čaká výmena.

Zmeny v politbyre

Práve Wang by však mohol podľa časti pozorovateľov vo funkcii zostať, čím by Si porušil spomínané neformálne pravidlo a mohol si tak pripraviť pozíciu pre vlastné zotrvanie vo funkcii po dovŕšení spomínaného veku.

Prezident sa dnes podľa agentúry AP nezvyčajne otvorene vyjadril k hospodárskym a sociálnym výzvam, ktoré stoja pred druhou najsilnejšou ekonomikou sveta.

Výzvy pre krajinu

Medzi nimi menoval rastúcu príjmovú nerovnosť, problémy s nezamestnanosťou, nedostatočnou vzdelanosťou či zdravotné starostlivosťou.

Čína podľa neho posilní trhovú orientáciu výmenného kurzu svojej meny a finančného systému a tiež uvoľní pravidlá prístupu zahraničných investorov.

Politika jednej Číny

Si počas prejavu, v ktorom nastolil priority čínskej vládnucej strany na nasledujúcich päť rokov, tiež zdôraznil, že Peking nezľaví z politiky jednej Číny a nebude tolerovať žiadne snahy o nezávislosť Taiwanu, ktorým úspešne bránil celých päť rokov jeho vlády.

Pochvalne sa tiež vyjadril o čínskej výstavbe umelých ostrovov v spornej oblasti Juhočínskeho mora či o plánoch na vybudovanie novej Hodvábnej cesty, infraštrukturálnych projektov spájajúcich Čínu s Európou a Afrikou.

Volia nové vedenie

Zjazd sa ako zvyčajne koná za zatvorenými dverami a najdôležitejšou úlohou takmer 2300 účastníkov bude voľba nového ústredného výboru s viac ako dvoma stovkami plnohodnotných členov.

Výbor potom vymenuje najužšie vedenie, ktorým je 25-členné politické byro a sedemčlenný stály výbor politbyra. Jeho zloženie a prípadní noví členovia budú známi až na záver zjazdu 24. októbra.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:22