AP Photo/Emilio Morenatti
StoryEditor

Katalánsky vyslanec pre HN: My sme jasne povedali, že sme nezávislosť nevyhlásili

19.10.2017, 17:04
Autor:
klkl
Katalánsky vyslanec pre strednú Európu sa pre HN vyjadril o dnešnej situácii v Španielsku.

Španielska vláda tvrdí, že Katalánsko nedodržalo ultimátum, ktoré od nich dostalo a nevyjadrilo sa, či nezávislosť vyhlásilo alebo nie. Preto dnes premiér Mariano Rajoy vyhlásil, že v sobotu bude mimoriadne rokovať vláda, aby podnikla kroky smerujúce k obmedzeniu katalánskej autonómie.

Ešte pred tým však šéf katalánskej vlády Carles Puigdemoint poslal Rajoyovi otvorený list, v ktorom opakovane vyzval na dialóg. Tento list mal byť aj deklaráciou toho, že katalánska vláda nezávislosť nevyhlásila. 

"Prezident Puigdemoint dal vo svojom dnešnom liste jasne najavo, že desiateho októbra navrhol oddialiť efekty mandátu, ktorý získal v populárnom hlasovaní za účelom začať dialóg s centrálnou vládou v Madride," povedal pre HNonline Adam Casals, vyslanec katalánskej vlády pre strednú Európu.

Chceli dialóg

Ako ďalej uviedol Casals, španielska vláda od začiatku podnikala kroky, ktoré znemožňovali dialóg. "Nie len že Madrid ignoroval našu snahu o dialóg, naopak, ešte zvýšil svoje represie," dodal.

Podľa Casalsa dal katalánsky líder jasne najavo, že jeho región nezávislosť nevyhlásil, nakoľko sa neuskutočnilo hlasovanie v regionálnom parlamente. "Navyše, prezident Puigdemoint dal centrálnej vláde odpoveď, jasne hovoriac, že hlasovanie o nezávislosti sa desiateho októbra v parlamente neuskutočnilo, čiže nebolo žiadne oficiálne vyhlásenie."

Na ťahu je Madrid

Na kroky Madridu však musí podľa neho Katalánsko reagovať. "Ak však bude centrálna vláda naďalej blokovať rozhovory a bude pokračovať v represiách voči katalánskemu parlamentu, vykonáme kroky k vyhláseniu nezávislosti," povedal nám Casals.

Kríza v Španielsku vypukla po referende o nezávislosti Katalánska, ktoré sa uskutočnilo prvého októbra. V ňom sa podľa katalánskych predstaviteľov až 90% hlasujúcich vyjadrilo za nezávislosť najbohatšieho španielskeho regiónu. Vláda v Madride referendum označila za nezákonné.

Všetko sa ešte viac skomplikovalo po tom, ako katalánsky líder Puigdemoint oznámil, že vyhlasuje nezávislosť, avšak nie hneď. To Madrid zmiatlo a dal Katalánsku ultimátum, aby sa jasne vyjadrilo, či nezávislosť vyhlásilo alebo nie. Barcelona však žiadala o dialóg. Ultimátum vypršalo dnes a situácia v Katalánsku je podľa centrálnej vlády protiústavná a preto sa rozhodla podniknúť kroky na obmedzenie jeho autonómie. 

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 04 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 05 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:51