Andrej Babiš a Ľubomír ZaorálekTV Nova
StoryEditor

Kľúčová debata v Česku: Máte maslo na hlave, povedal Zaorálek. Čo ste dokázali v politike? oponoval Babiš

19.10.2017, 22:01
Zaorálek povedal, že s Babišom, ak je stíhaný, v jednej vláde sedieť ČSSD nemôže.

Viac ako tri roky spolu šéf ANO Andrej Babiš a volebný líder ČSSD Lubomír Zaorálek sedeli v jednej vláde, ale to už podľa ich posledného televízneho duelu deň pred parlamentnými voľbami nie je príliš pravdepodobné.

"Máte maslo na hlave," zaútočil Zaorálek na Babiša. "A čo ste dokázali za 27 rokov v politike?" vrátil mu exminister financií v debate TV Nova.

"S korupciou sa nedá bojovať, ryba smrdí od hlavy. Ak je niekto stíhaný, nemôže sa tváriť, že sa nič nedeje," vyhlásil volebný líder ČSSD v narážke na trestné stíhanie Babiša kvôli 50 miliónovej dotácii na Bocianie hniezdo.

Zaorálek označil Babiša za dravca

Babiša tiež označil za dravca, ktorý likviduje konkurenciu. "Nie sme strana jedného muža," vyzdvihol Zaorálek prednosť svojej sociálnej demokracie voči Babišovmu hnutia ANO.

Babiš jeho tvrdenia odmietol. "U nás je skupina ľudí, ktorá ma môže nahradiť," povedal. Moderátor Ray Koranteng z neho ale nedostal meno toho, kto je "korunným princom", ktorý by ho mohol nahradiť pri zostavovaní kabinetu, keby musel kvôli trestnému stíhaniu ustúpiť do pozadia, aby vôbec ÁNO mohlo zostaviť prípadne vládu.

Zaorálkovi vracal jeho kritiku poukazom na prípad korupcie pri rozdeľovaní športových dotácií v byte bývalého šéfa futbalového zväzu Miroslava Peltu, v ktorom je stíhaná aj námestníčka exministerka školstva Kataríny Valachová z ČSSD.

Babiš tiež spomenul, že sociálni demokrati spolu s ľuďmi z ČEZ pripravujú rozdelenie elektrárenskej spoločnosti tak, že na to nakoniec podľa neho doplatia občania, aj memorandum, ktoré kvôli prieskumu a chystanej ťažbe lítia na Cínovci podpísal s austrálskou firmou minister priemyslu Havlíček z ČSSD. "My sme bojovali za register zmlúv," vyčítal Zaorálkovi prístup časti poslancov jeho strany k jednému z najdôležitejších protikorupčných zákonov.

Koalícia? Podľa toho, ako ANO zareaguje na stíhanie Babiša

Zaorálek povedal, že s Babišom, ak je stíhaný, v jednej vláde sedieť sociálna demokracia nemôže. "To bude záležať na tom, ako sa s týmto problémom vysporiada," povedal k možnej koalícii s ÁNO s poukazom na Babišovo stíhanie.

"V ČSSD sú aj ľudia, s ktorými môžeme spolupracovať," odvetil šéf ÁNO na otázku, či by podľa neho mohla byť možná koalícia s ČSSD. Ani Babiš, ani Zaorálek nepovedali, ktorá strana je pre nich preferovaným koaličným partnerom.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:57