Reuters
StoryEditor

V Česku sa začína nová éra, reagujú zahraničné médiá na voľby

21.10.2017, 20:12
Autor:
ČTKČTK
Podľa Süddeutsche Zeitung sa Česko môže stať prvou krajinou EÚ, kde bude premiérom obvinený politik.

Obrovský úspech populistov a protisystémových strán a debakel zavedených politických zoskupení, tak hodnotia výsledok českých parlamentných volieb svetové agentúry a zahraničné médiá.

V komentároch zhodne uvádzajú, že drvivé víťazstvo hnutia ANO miliardára slovenského pôvodu Andreja Babiša, ktorý bol obvinený v súvislosti s dotáciami EÚ, vyvoláva neistotu nad ďalším smerovaním Česka a nad jeho budúcimi vzťahmi so Západom, predovšetkým potom s EÚ a NATO.

"Česká ekonomika sa posledné štyri roky teší rýchlemu rastu, vyrovnanému rozpočtu a najnižšej nezamestnanosti v Európskej únii, ale sociálni demokrati, ktorí vedú vládu spolu s ANO a ďalším partnerom, neboli schopní toto zúžitkovať," napísal Reuters. Rakúska APA označila jednociferný výsledok ČSSD za debakel.

Nová éra

Západoeurópske médiá píšu dnes o novej ére po českých parlamentných voľbách, ktoré zmenili doterajšie politické usporiadanie. "Potom, čo Česi vo voľbách masívne podporili Andreja Babiša a odmietli tradičné strany, sa Česká republika ocitla na začiatku populistickej novej éry," napísal britský denník The Guardian.

Podľa denníka The Daily Telegraph sa výsledky volieb držia "regionálneho trendu", v ktorom populistické a krajne pravicové strany posilňujú svoje postavenie na úkor ľavicových a proeurópskych hlavných prúdov.

Zemetrasenie a rana

"To je zemetrasenie. Je to úplná vzbura proti zavedeným stranám a hlavnému prúdu," citoval denník Financial Times (FT) Milana Niča z Thinktanku Nemecká rada pre zahraničné vzťahy.

"Od deväťdesiatych rokov si nemôžem spomenúť na voľby, ktoré tak zmenili politickú krajinu," dodal. Podľa britského denníka The Independent dostali tradičné politické elity tvrdú ranu: štyri z piatich najlepšie umiestnených strán spochybňujú tradičné politické prúdy.

Babiš dáva nádej

"Hoci je miliardárom a je obvinený z podvodov s európskymi dotáciami, Babiš dáva nádej tým, ktorí sa domnievajú, že sú vydedencami prosperujúcej českej spoločnosti," usudzuje francúzsky denník Le Monde.

"Mnohí Česi ho považujú za dôveryhodného outsidera, ktorý otrasie systémom," dopĺňa The Independent.

Švajčiarsky denník Le Temps súdi, že napriek dobrému výkonu českého hospodárstva sú v spoločnosti ekonomicky znevýhodnené skupiny, či už ide o veľmi zadlžených ľudí alebo tých, ktorí musia ťažko pracovať, aby sa udržali nad vodou, ktorí obviňujú tradičné politické elity zo zodpovednosti za ich situáciu.

Ovplyvnenie pozície v EÚ

Denník Le Parisien si všíma pomerne veľkého úspechu strany protiislamskej a protiimigračnej strany SPD Tomia Okamuru. "Ak sa jej podarí ovplyvniť budúcu vládu, Česká republika by mohla stratiť svoju neoficiálnu pozíciu 'najlepšieho zo zlých chlapcov vo východnej Európe' vo vyšehradskej skupine, ktorá zahŕňa aj Poľsko, Maďarsko a Slovensko a ktorá má často chladné vzťahy s Bruselom", upozornil denník .

Aj napriek veľkému zisku bola SPD porazená z tretieho miesta Pirátmi. "Myslím, že to je nakoniec výraz frustrovaného hlasovania mládeže, pre ktorú neexistovali žiadne ďalšie zrejmé možnosti," reagoval politológ Nič vo FT.

"Ide pravdepodobne o prevažne mladú voličskú základňu, pre ktorú bol Okamura až príliš," dodal.

Nad Českom visí otázka neistoty

Nemecké médiá rovnako ako ďalšie európske píšu o tom, že jasným víťazom sa stal kontroverzný populista Babiš. Podľa Süddeutsche Zeitung sa Česko môže stať prvou krajinou EÚ, kde bude premiérom obvinený politik.

Výsledky tohtoročných volieb v európskych krajinách málokedy priniesli radosť a Česko v tomto smere nie je výnimkou, konštatuje portál denníka Süddeutsche Zeitung. "Krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov sa po voľbách posunie ďalej doprava. Populisti, euroskeptici a voči cudzincom nepriateľskí politici výrazne posilnili," mieni bavorský denník.

APA drvivé víťazstvo Babiša označila za modrú cunami, ktorá zaplavila Česko. Podľa rakúskej agentúry je očividné, že krajinu teraz čakajú obtiažne koaličné rokovania a že budúca vláda bude len ťažko vykazovať nejaké proeurópske znaky.

Americká AP napísala, že Babišov úspech môže viesť k vzniku ďalšej euroskeptickej vlády v strednej Európe. Francúzska AFP sa domnieva, že nad Českom visí otázka neistoty z budúceho smerovania krajiny a z nadchádzajúcich vzťahov medzi Prahou a Západom, predovšetkým potom s EÚ a Severoatlantickou alianciou.

Prehĺbenie priekom medzi západom a východom

AFP rovnako ako BBC upozorňuje na veľký úspech protiúniovej a protiislamskej Slobody a priamej demokracie (SPD) Tomia Okamuru. Kým AFP hodnotí stranu ako protiprisťahovaleckú a populistickú, BBC používa termín krajne pravicová. O pravicovo radikálnom SPD potom informuje nemecká DPA.

Analytik bruselského Centra pre štúdium európskych politík (CEPS) Steven Blockmans povedal ČTK k výsledkom volieb, že budú povzbudením pre tie sily, ktoré sú ostro kritické voči humánnemu spôsobu riešenia utečeneckej krízy, ako ho presadzuje nemecká kancelárka Angela Merkelová. Blockmans preto očakáva možné prehĺbenie priekop medzi bohatšími západnými štátmi "starej Európy" a stále autoritárskejšími krajinami východu.

Podľa prezidenta bratislavského Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorija Mesežnikova zažila Česká republika politické zemetrasenie a prepad doteraz vládnej ČSSD potvrdzuje celoeurópsky trend poklesu popularity tradičnej ľavice. ČTK Mesežnikov tiež povedal, že prekvapením je najmä volebný zisk Českej pirátskej strany. Tej k úspechu už zagratuloval zakladateľ pirátskeho hnutia Švéd Rick Falkvinge.

Babišovo ANO medzitým prijalo gratuláciu od Guya Verhofstadta, lídra liberálnej frakcie ALDE v Európskom parlamente. Hnutie je na európskej politickej scéne súčasťou tejto frakcie. Verhofstadt zároveň poznamenal, že dúfa vo vznik takej vládnej koalície, ktorá posilní český vplyv v EÚ a bude hrať pozitívnu úlohu pri veľmi potrebnej reforme únie.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:53