TASR/AP
StoryEditor

V Katalánsku sa dnes chystá štrajk študentov aj demonštrácie

25.10.2017, 07:19
Autor:
ČTKČTK
Katalánci budú takýmto spôsobom protestovať proti krokom španielskej vlády.

V Katalánsku sa dnes očakávajú demonštrácie proti postupu španielskej vlády voči tomuto regiónu, ktorého autonómiu sa v piatok chystá obmedziť na návrh vlády španielsky Senát.

Madrid sa tak snaží zabrániť katalánskej vláde vo vyhlásení nezávislosti. O návrhu vlády na obmedzenie autonómie, ktorý by podľa niektorých mohlo zvrátiť vyhlásenie predčasných regionálnych volieb katalánskym premiérom, bude aj dnes rokovať špeciálne vytvorená senátna komisia.

Študenti do štrajku proti vláde

Katalánska Únia študentov na dnešok vyhlásila začiatok dvojdňovej generálneho štrajku, ktorý sa má konať pod heslom "Nemôžete uväzniť celý národ! Proti frankistickej represii!"

Štrajkom chcú študentov stredných a vysokých škôl protestovať proti chystanému obmedzeniu autonómie Katalánska a za prepustenie separatistických lídrov Jordiho Sáncheza a Jordiho Cuixarta.

Lídri nezávislosti vo väzbe

Tí sú vo väzbe od začiatku minulého týždňa kvôli obvineniu zo vzbury, ktorej sa mali dopustiť 20. septembra zvolaním protestov po zásahu španielskej polície na úradoch katalánskej vlády a zadržaní skupiny katalánskych úradníkov.

Dôvodom razie bolo plánované referendum o nezávislosti, ktoré Madrid považuje za nelegálne a snažil sa mu preto zabrániť súdne aj silou.

Plebiscit sa konal 1. októbra a 92 percent hlasujúcich sa vyslovilo za odtrhnutie ekonomicky bohatého Katalánska od Španielska. Účasť ale predstavovala len 43 percent, časť volebných miestností totiž kvôli zákazu z Madridu zostala zatvorená.

Plánujú aj demonštrácie

Dvojdňový štrajk študentov stredných a vysokých škôl majú vo štvrtok napoludnie doplniť demonštrácie vo veľkých mestách Katalánska - Barcelone, Tarragone, Girone a Lleida.

Na dnešný večer od 18:00 SELČ zvolala iná organizácia, ktorá združuje študentov, ich rodičov i učiteľov, demonštrácie pred radnice správnych stredísk oblastí Katalánska.

Voľby by nestačili

Aj oni chcú protestovať proti chystanému obmedzeniu autonómie. Tomu by mohol podľa niektorých zabrániť katalánsky premiér Carles Puigdemont vyhlásením predčasných regionálnych volieb.

Španielsky minister spravodlivosti Rafael Catala ale v utorok vyhlásil, že samotné vypísanie volieb k vyriešeniu krízy v Katalánsku nestačí a región sa musí jasne zriecť vyhlásenia nezávislosti.

01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:48