Wallpaper Vortex
StoryEditor

Jadrový hríb v Pacifiku? Kim hrozí testom vodíkovej bomby, na dohody kašle

28.10.2017, 00:00
Severokórejská diplomacia hrozí testom silnej zbrane v oblasti Tichomoria.

Možnosť atmosferického testu vodíkovej bomby v Pacifiku by mala byť braná doslovne, uviedol v rozhovore severokórejský diplomat. Vystupňoval tak obavy, že by sa nad vodami Tichého oceánu po viac ako päťdesiatich rokoch mohol znovu objaviť jadrový hríb.

"Mali by ste brať jeho slová doslovne," oznámil novinárom severokórejský diplomat Ri Jong-pil. Hovoril o nedávnom vystúpení ministra zahraničných vecí KĽDR Ri Jong-ho, ktoré by podľa diplomata nemalo byť ani pozabudnuté. Minister totiž oznámil, že severokórejský režim má v pláne otestovať vodíkovú bombu v atmosfére nad Pacifikom.

Kimove úmysly

"Minister zahraničných vecí pozná veľmi dobre úmysly nášho najvyššieho vodcu," uviedol Ri Jong-pil v exkluzívnom rozhovore pre CNN v Pchjongjangu. Severná Kórea "vždy svoju rétoriku previedla v akcii," pohrozil tiež diplomat.

Severokórejský minister zahraničia hovoril o vykonaní "odpálenia najsilnejšej" vodíkovej bomby v Tichom oceáne minulý mesiac pri návšteve OSN v New Yorku. Reagoval tým na vyhrážky zo strany prezidenta Donalda Trumpa, ktorý tvrdil, že USA môžu "totálne zničiť" KĽDR, ak ich ohrozí.

Blízko k cieľu

Diplomat severokórejského diktátorského režimu tiež uviedol, že medzi Spojenými štátmi a KĽDR neexistuje žiadny dialóg ani komunikačný kanál, hoci americký minister zahraničia Rex Tillerson tvrdí opak.

Podľa správ zo severokórejských zdrojov z minulého týždňa nebude režim vyjednávať s nikým, pokiaľ nebude disponovať jadrovou zbraňou a balistickou strelou, ktorá by ju dopravila až na územie kontinentálnych Spojených štátov. Podľa šéfa americkej CIA Mikea Pompea však delia KĽDR od zdokonalenia jej jadrového arzenálu len mesiace.

"Sú už k svojmu cieľu natoľko blízko, že by sme sa mali správať, ako by ho už bezmála dosiahli," povedal Pompeo. Upozornil ale, že je rozdiel medzi schopnosťou odpáliť jednu jadrovú raketu a vyrobiť veľké množstvo štiepneho materiálu pre celý nukleárny arzenál.

Napäté vzťahy

Podľa denníka Guardian by práve atmosférický test v Pacifiku mohol byť dostatočnou demonštráciou sily a ukázal by, akými mocnými prostriedkami severokórejský režim disponuje. Zatiaľ všetky testy nukleárnych zbraní KĽDR boli vykonané pod zemou.

Atmosferické testy boli zakázané dohodou z roku 1963, ktorá tiež zavrhla akékoľvek testy jadrového arzenálu vo vesmíre alebo pod vodou. KĽDR však nie je signatárom tejto zmluvy. Najsilnejšou explóziou, ktorá bola v Tichom oceáne doposiaľ vykonaná, bol test americkej vodíkovej bomby s názvom Castle Bravo na atole Bikini v roku 1954. Aby severokórejský režim dodržal svoje slovo, musel by vytvoriť zbraň o sile väčšej ako 15 megaton.

Vzťahy medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi, ktoré garantujú bezpečnosť južnému susedovi Kim Čong-Unovho režimu, sú od septembra veľmi napäté. KĽDR totiž podnikla sériu testov balistických striel, čo vyvolalo obavy nielen v Južnej Kórei, ale aj v Japonsku, cez ktoré niektoré rakety preleteli a dopadli do mora.

Bezpečnostná poistka

Režim diktátora Kim Čong-una navyše vykonal na začiatku septembra najsilnejší zo šiestich testov jadrových zbraní. Ihneď potom, čo utíchlo zemetrasenie, ktoré jadrový výbuch spôsobil, oznámila štátna propaganda, že KĽDR uskutočnila úspešný test vodíkovej bomby. To pripustili aj neskoršie analýzy odborníkov. OSN vtedy okamžite reagovala uvalením sankcií.

Budúci týždeň vyráža americký prezident Donald Trump na cestu po Ázii. Očakáva sa, že sa Trump pokúsi vytvoriť na diktátora Kim Čong-una medzinárodný tlak, aby sa vzdal svojho nukleárneho programu.

Svoje jadrové ambície však Severná Kórea vníma ako jedinú poistku, ktorá bráni USA v invázii do KĽDR.

01 - Modified: 2024-05-15 07:33:49 - Feat.: - Title: Kim Čong-un vyzval na epochálnu zmenu pri prípravách Severnej Kórey na vojnu 02 - Modified: 2024-05-14 13:11:03 - Feat.: - Title: Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne strely Bulava, ktoré dokážu niesť jadrové hlavice 03 - Modified: 2024-05-13 12:18:20 - Feat.: - Title: Kristersson je otvorený rozmiestneniu jadrových zbraní vo Švédsku v čase vojny 04 - Modified: 2024-05-13 08:39:36 - Feat.: - Title: Blanár v Južnej Kórei hovoril aj o zbraniach, ktoré dodáva KĽDR do Ruska 05 - Modified: 2024-05-11 06:40:28 - Feat.: - Title: "Významná zmena". KĽDR tento rok nasadí do armády nový salvový raketomet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 18:00