Reuters
StoryEditor

Španielsky ústavný súd zablokoval rezolúciu o nezávislosti Katalánska

31.10.2017, 12:20
Autor:
ČTKČTK
Ústavný súd zároveň varoval katalánsky parlament pred napĺňaním rezolúcie.

Španielsky ústavný súd dnes zablokoval rezolúciu o nezávislosti Katalánska, ktorú v piatok schválil katalánsky parlament. Informoval o tom denník El País. Súd tiež upozornil vedenie stáleho zastúpenia katalánskeho parlamentu na jeho povinnosť snažiť sa zabrániť akejkoľvek iniciatíve, ktorá by viedla k naplneniu tejto rezolúcie.

Stále zastúpenie reprezentuje regionálne parlament Katalánska do decembrových predčasných volieb. Tie vyhlásil Madrid po tom, čo v piatok rozpustil parlament tejto autonómnej oblasti Španielska a odvolal tamojšiu regionálnu vládu.

Katalánsko sa chcelo rezolúciou osamostatniť

Prvýkrát v demokratickej histórii krajiny tak prevzala španielska vláda priamu správu nad autonómnym regiónom. Dôvodom bola okrem iného práve rezolúcia o nezávislosti, ktorú prijal katalánsky parlament, ovládaný od roku 2015 separatistickou koalíciou.

Ústavný súd piatkovú rezolúciu v predbežnom opatrení dočasne pozastavil, než o nej právoplatne rozhodne. Už skôr právny experti citovaní španielskymi médiami upozornili, že táto rezolúcia je neplatná.

Rezolúcia je protiústavná

Vyhlásiť nezávislosť odporuje španielskej ústave a rezolúcia navyše odkazuje na zákony o referende a zákony o prechode k nezávislosti, ktoré prijal katalánsky parlament začiatkom septembra a ktoré podľa verdiktu ústavného súdu nie sú platné. To dnes pripomenul aj ústavný súd.

Súd dnes tiež upozornil členov vedenia stáleho zastúpenia katalánskeho parlamentu, že majú "povinnosť zabrániť akejkoľvek iniciatíve, ktorá by ignorovala pozastavenie platnosti rezolúcie", a nesmie ani robiť žiadne právne úkony, ktoré by viedli k vyhláseniu nezávislosti. Inak im hrozí trestné stíhanie, uviedol súd.

Piatková rezolúcia navrhuje začať proces, ktorý skončí vytvorením a schválením ústavy samostatnej republiky. Rezolúciu schválili v tajnom hlasovaní na plenárnom zasadnutí separatistickí poslanci, ktorí mali v katalánskom parlamente väčšinu. Opozícia hlasovanie bojkotovala.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 00:36