Reuters
StoryEditor

Špióni zbierajú biologický materiál Rusov. Putin vystrašil svojich spoluobčanov

03.11.2017, 18:00
Autor:
ahaaha
Poslanec Gennadij Oniščenko dokonca prišiel s návrhom zákona o biologickej bezpečnosti.

Ruskom obchádza hrôza z cudzích agentov zbierajúcich biologický materiál. Na toto nebezpečenstvo upozornil prezident Vladimir Putin a médiá si teraz kladú otázku, čo tým myslel. Chystá Západ biologickú zbraň zameranú špeciálne na Rusov? Zdravotnícke laboratóriá sa obávajú, že by sa mohli stať cieľom politickej kampane.

"A viete, že po celej našej krajine zbierajú biologický materiál?" nadhodil Putin podľa newsru.com v pondelok na zasadnutí prezidentskej rady pre ľudské práva a pokračoval: "Medzi rôznymi etnikami a ľuďmi, žijúcimi v rozličných geografických bodoch Ruskej federácie. Ponúka sa otázka - prečo to robia?" pýtal sa prezident a upozornil, že ide o profesionálnu a cieľavedomú činnosť.

Putinov tlačový hovorca Dmitrij Peskov neskôr dodal, že prezident túto informáciu dostal od tajných služieb, ktoré vraj už niekoľko takýchto prípadov zaznamenali.

"Skutočne tu sú emisári, ktorí sa tým zaoberajú - sú to predstavitelia mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcií," uviedol Peskov. Tajné služby údajne majú informácie, že Američania zbierajú biologický materiál Rusov už od 90. rokov.

Návrh zákona o biologickej bezpečnosti

Ruské médiá teraz riešia, čo za Putinovým záhadným varovaním môže byť. Isté vodítka im poskytol senátor Franc Klincevič, ktorý naznačil, že Západ by mohol pracovať na biologickej zbrani, ktorá by účinkovala len na Rusov.

"Nehovorím, že ide nevyhnutne o prípravy na biologickú vojnu proti Rusku. Ale na podobnom scenári sa bezpochyby pracuje," vyhlásil.

Podpredseda obranného a bezpečnostného výboru Rady federácie sa domnieva, že rôzne etniká reagujú na biologické zbrane rôzne a to je podľa neho dôvodom, prečo "Západ starostlivo zbiera materiál po celej krajine." "Zodpovedné zahraničné služby musia vedieť, že my o ich záujmoch máme dobrý prehľad," dodal bývalý telocvikár a veterán z Afganistanu.

Podpredseda parlamentnej komisie pre vzdelávanie a zdravie Gennadij Oniščenko pribehol s návrhom zákona o "biologickej bezpečnosti". "Dnes je u nás mnoho laboratórií, ktoré robia testy pre zahraničné laboratóriá. Vo veľkých mestách po celej krajine vykonávajú testy a robia to dobre. Ale majú tak príležitosť študovať materiál a odovzdávať dáta do zahraničia," varoval niekdajší hlavný ruský hygienik.

Oniščenko vymenoval napríklad spoločnosť Invitro, ktorá vykonáva testy krvi, moču či vyhotovuje spermiogramy. Firma, ktorá má v Moskve desiatky laboratórií, ihneď vydala vyhlásenie, že biomateriál spracováva výhradne v Rusku a nikam ho nevyváža. Zdôraznila, že bola založená ruskými lekármi, drží sa zákona o osobných údajoch a nezaoberá sa výskumom ľudského genómu.

Tam niekde vonku je pravda

Pohľad na sociálne siete ukazuje, že niektorí Rusi sa celou kauzou dobre bavia. "Putinovi zase niečo nahovorili. Pred naším domom už niekoľko týždňov leží hromada biologického materiálu a stále ju nikto nezobral," napísal jeden užívateľ Twitteru. Ďalší k Putinovmu citátu pridal fotkou bezdomovca vyberajúceho kontajner.

S nadhľadom ku kauze pristúpil aj web Rosbalt: "Tam niekde vonku je pravda," uviedol správu o Putinovom varovaní pred biošpionážou a pripomenul tým Akty X, obľúbený seriál všetkých konšpiračných teoretikov.

Novinár Igor Jakovenko sa domnieva, že kauza má korene v Putinovej paranoji živenej jeho kamarátmi v FSB. "V dávnom sovietskom detstve som bol svedkom toho, ako jeden nevychovaný chlapec hodil krabičku droždia do dedinského záchoda. Efekt slov Vladimíra Putina o zbere biologického materiálu, ktoré vrhol do ruského verejného priestoru, je ďaleko pôsobivejší," napísal Jakovenko.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 02 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 03 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 04 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 05 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:39