REUTERS/Javier Barbancho
StoryEditor

V Madride vypočúvajú členov katalánskeho parlamentu. V Barcelone plánujú demonštráciu

09.11.2017, 12:08
Autor:
ČTKČTK
Trestného činu sa mali dopustiť tým, že dovolili prerokovávať deklaráciu o nezávislosti Katalánska na pôde parlamentu.

Pred sudcom Najvyššieho súdu v Madride sa dnes konajú výsluchy členov bývalého vedenia katalánskeho parlamentu, ktorých prokuratúra viní zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť tejto španielskej autonómnej oblasti. Hrozí im až 25 rokov väzenia. Trestného činu sa podľa prokuratúry dopustili okrem iného tým, že prijali na prejednávanie v katalánskom parlamente niekoľko dokumentov, ktoré odporujú španielskej ústave.

Ako prvá vypovedala bývalá predsedníčka parlamentu Carme Forcadellová, ktorá zodpovedala aj otázky prokuratúry. Nevyužila tak svoje právo nevypovedať, čo urobilo pred týždňom pred iným súdom osem bývalých ministrov katalánskej vlády. Okrem iného preto sudkyňa exministrov poslala do väzby.

Vypovedať dnes neodmietli ani ďalší dvaja obvinení, ktorí doteraz prišli na rad vo výsluchoch, Lluís María Corominas a Lluís Guin.

Môžu sa vyhnúť väzbe

Podľa denníka La Vanguardia sa môžu bývalí členovia katalánskeho parlamentu väzbe vyhnúť, ak budú vypovedať a vzdajú sa pokračovania snáh o nezávislé Katalánsko. Prokuratúra je podľa zdrojov denníka ochotná žiadať len podmienenú väzbu, teda prepustenie na základe kaucie.

Obvinení by tiež nesmeli opustiť krajinu a museli sa pravidelne hlásiť. Už teraz sú od minulého týždňa pod policajným dohľadom, ktorý spočíva okrem iného v tom, že musia byť kedykoľvek k dispozícii na telefóne.

Podporili ich demonštranti

Pred budovou súdu v Madride sa dnes zhromaždili skupinky demonštrantov, ktorí okrem iného vykrikovali heslá "Madrid je s katalánskym ľudom" alebo "Španielsko zajtra bude republikou". Prišli aj kritici separatistov, ktorí so španielskymi vlajkami volali po jednote Španielska.

Obvinených prišlo dnes podporiť aj niekoľko katalánskych politikov, napríklad bývalý šéf katalánskej odnože strany Podemos Albano Dante Fachin či bývalá poslankyňa katalánskeho parlamentu Mireia Boyaová. Podľa nej sú títo politici súdení za to, že "umožnili debatu v parlamente".

Obrana demokracie

Takisto katalánsky poslanec Roger Torrent (ERC) pri bráne súdu označil proces za politický. "Sú tu za to, že bránili demokraciu a právo na slobodu slova poslancov," povedal Torrent. Obvinených podporila aj barcelonská starostka Ada Colauová. "Umožniť v parlamente politickú diskusiu, ktorú si žiadajú občania, nemôže byť trestný čin," napísala na twitteri Colauová.

Puigdemont je stále v Bruseli

Podporu obvineným vyjadril z Bruselu aj katalánsky expremiér Carles Puigdemont, ktorý v liste, zverejnenom dnes v médiách, vyzval aj k "stotisícovej účasti" na sobotňajšej demonštrácii v Barcelone. Puigdemont v liste oznámil, že vytvoril "stabilnú štruktúru", ktorá má podľa neho koordinovať akcie exilovej vlády. Ich cieľom je víťazstvo separatistov v decembrových voľbách a oslobodenie "politických väzňov".

Sudca madridského najvyššieho súdu Pablo Llarena, pred ktorým dnes katalánski politici vypovedajú, už tiež požiadal o pridelenie kauzy bývalého vedenia katalánskeho parlamentu, ktorou sa od vlaňajška zaoberá katalánsky najvyšší súd. Aj ten sa zaoberá ich obvineniami kvôli podpore separatizmu. Ide o prvý krok k prípadnému zlúčeniu všetkých podobných káuz katalánskych politikov. Španielske médiá špekulujú, že neskôr Llarena požiada aj o pridelenie prípadu katalánskych exministrov, najprv od najvyššieho súdu Katalánska a potom aj o tú, ktorou sa od minulého týždňa zaoberá súd v Madride.

Katalánci budú demonštrovať

Katalánski separatisti zvolali na sobotu do Barcelony veľkú demonštráciu pod heslom Slobodu pre politických väzňov. V čele sprievodu majú ísť príbuzní katalánskych exministrov, ktorí sú od minulého týždňa vo väzbe kvôli snahám o nezávislosť Katalánska. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii organizátori akcie, ktorí očakávajú státisícovú účasť podobnú tej, aká bola v Barcelone 11. septembra v deň sviatku Katalánska.

K sobotňajšej demonštrácii na 17:00 SEČ vyzvali separatistické organizácie Katalánskej národné zhromaždenie (ANC) a Omnium, ktorých lídri Jordi Sánchez a Jordi Cuixart sú vo väzbe už od 16. októbra za zvolanie septembrovej manifestácie proti razii španielskej polície na úradoch katalánskej vlády.

Ohrozenie demokracie

"Pôjde o manifestáciu, ktorej by sa mal zúčastniť každý demokrat, pretože práve demokracia je teraz ohrozená," uviedol jeden z organizátorov. Dodal, že očakáva, že sobotňajšej demonštrácie sa bude môcť zúčastniť aj bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová a ďalší členovia vedenia Madridom rozpusteného regionálneho parlamentu.

Sobotňajšia manifestácia má začať na kraji ulice Carrer de la Marina a ísť sprievodom smerom k barcelonskému prístavu k ulici avenida Icária, kde sa potom čakajú prejavy a hudobné vystúpenia.

Organizátori predpokladajú podobnú účasť ako pri akcii z tohtoročného 11. septembra, ktorú tiež organizovalo ANC a Omnium v ​​Barcelone. Konala sa pri príležitosti národného sviatku Deň Katalánska (La Diada), ale len desať dní po referende o nezávislosti, pri ktorom zasahovala španielska polícia. Podľa odhadu mestskej polície sa demonštrácie 11. septembra zúčastnil milión ľudí, podľa Madride prišlo asi 350-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 23:03