Reuters
StoryEditor

Apokalypsa obrovských rozmerov. Ako by vyzeral nukleárny útok Kimovho režimu na Soul?

10.11.2017, 09:37
Územie oboch Kóreí patrí k miestam s najväčšou koncentráciou vojakov a zbraní všetkého druhu na svete.

Prestrelka, zatiaľ len slovná, medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a vodcom Severnej Kórey Kim Čong-unom pokračuje. Trumpova prekvapivá výzva k dialógu sa minula účinkom. "Vyžeňte toho starého šialenca Trumpa," odkázal v noci na štvrtok Kim Čong-un do USA.

​V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jurajom Krúpom o severokórejskej kríze zo začiatku októbra tohto roka:

​Bojová hlavica rakety s atómovou bombou o sile 250 kiloton sa blíži k centru Soulu. Vo výške 1,52 km nad povrchom zeme dochádza k explózii. V okruhu necelého jedného kilometra od epicentra výbuchu umierajú úplne všetci. Obytné budovy v okruhu štyroch kilometrov sa rútia k zemi, ľudia v nich zomrú alebo utrpia vážne popáleniny, mnoho z nich neskôr (rozsah hodín až niekoľkých týždňov) zomrie na chorobu z ožiarenia.

Simulácia jadrového konfliktu: Takto by vyzerali výbuchy v Soule a Pchjongčchang.

Počet mŕtvych sa len počas prvých 24 hodín vyšplhá na 661 500 ľudí, zranených je 2 217 980. Aj v okruhu takmer siedmich kilometrov od epicentra majú obyvatelia popáleniny tretieho stupňa vyžadujúce amputáciu končatín.

​Takto by podľa Alexa Wellersteina, profesora Stevensovho inštitútu v New Jersey, mohli vyzerať následky vyhrotenia konfliktu na Kórejskom polostrove až do situácie, kedy by KĽDR vyslala na hlavné mesto svojho južného suseda raketu s atómovou bombou.

Prímerie platí už od roku 1953

Územie oboch Kóreí patrí k miestam s najväčšou koncentráciou vojakov a zbraní všetkého druhu na svete. KĽDR má v službe 1 270 000 vojakov a navyše disponuje 7,6 miliónmi rezervistov. Južná Kórea je v tomto ohľade s 625 000 vojakmi a 3,1 milióna rezervistami "chudobným príbuzným". Ohromujúce sú aj počty tankov na oboch stranách - 4300 (KĽDR) vs. 2400. Pre porovnanie - Slovensko disponuje 22 tankami.

Dohoda o prímerí po kórejskej vojne už je v platnosti od roku 1953, v posledných rokoch však dochádza k vyhroteniu napätia kvôli testom nukleárnych zbraní a balistických rakiet zo strany KĽDR. K upokojeniu situácie nepomáha ani Trumpova ostrá rétorika. "Rakeťák je na samovražednej misii," povedal napríklad o Kim Čong-unovi v polovici septembra v USA.

V utorok pritom Trump pri návšteve Južnej Kórey prekvapil zmierlivejším tónom, keď Pchjongjang vyzval, aby zasadol k rokovaciemu stolu a uzavrel dohodu, ktorá by jadrovú krízu na Kórejskom polostrove ukončila.

"Nedovolíme, aby boli americké mestá ohrozené"

O deň neskôr zase pritvrdil. Vyzval Severnú Kóreu, aby nepokúšala a nepodceňovala Spojené štáty. USA budú proti jadrovej hrozbe KĽDR obhajovať seba i spojencov, odkázal Trump. "Nedovolíme, aby boli americké mestá ohrozené zničením. Nenecháme sa zastrašiť ničomným režimom. Severná Kórea je peklo, ktoré si nikto nezaslúži."

​Na to Kim Čong-un podľa CNN reagoval slovami o starom šialencovi. Štátne noviny Rodong Sinmun na jeho prejav reagovali tým, že Trumpa opísali ako maniaka, ktorému pri "hube tlie strelný prach, ktorý by mohol zapáliť vojnu".

Trump vo štvrtok pri návšteve Pekingu vložil svoju dôveru v riešenie konfliktu do rúk Číny. Pri stretnutí s prezidentom Si Ťin-pchingom vyhlásil, že sa všetky strany musia spojiť, aby zastavili vyzbrojovanie a financovanie severokórejského režimu.

"Čína dokáže tento problém rýchlo a ľahko vyriešiť," podotkol Trump, pričom súčasne Pekingu poďakoval za doterajšie úsilie. Na pomoc pri riešení krízy vyzval aj Rusko. Si Ťin-pching zopakoval, že Čína sa bude naďalej usilovať o denuklearizáciu Kórejského polostrova.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:19