David DavisTASR/AP
StoryEditor

Vieme sa posunúť aj bez konkrétnej finančnej dohody, tvrdí o brexite Davis

12.11.2017, 17:08
Autor:
TASRTASR
Britský minister pre brexit tvrdí, že sa dohodol s EÚ o tom, že posunú rokovania do druhej fázy aj bez konečnej podoby finančného vyrovnania.

Európska únia (EÚ) súhlasila s tým, že Veľká Británia nemusí prísť s konkrétnym číslom ohľadne finančnej dohody o odchode z bloku predtým, ako sa rokovania posunú do ďalšej fázy, teda k diskusii o obchodnej dohode. Uviedol to v nedeľu britský minister pre brexit David Davis.

Postupnosť rozhovorov

Davis v rozhovore pre televíziu Sky News povedal, že Británia súhlasila s požiadavkou EÚ na postupnosť rozhovorov, teda najprv dohoda o rozvode, a potom o budúcich vzťahoch. Ale vláda v Londýne povedala vyjednávačom bloku, že nepríde s konkrétnym číslom, aby posunula rokovania za "prvú fázu".

"Povedali sme - v poriadku. Urobíme túto postupnosť, ale nepredstavujte si, že na konci budete mať číslo alebo vzorec (pre finančné vyrovnanie). Dostaneme sa k tomuto procesu, ale predtým, ako prejdeme do ďalšej fázy, nebudete mať žiadne číslo ani vzorec. Prijali to," tvrdil Davis.

Barnier hovorí inak

Jeho slová kontrastujú s vyhlásením európskeho vyjednávača pre brexit Michela Barniera, ktorý tento týždeň po stretnutí s Davisom upozornil, že EÚ potrebuje mať jasno, pokiaľ ide o predstavu Británie o jej finančných záväzkoch voči bloku.

A zdôraznil, že bez jasnej predstavy o tzv. účte za rozvod, nebudú môcť lídri EÚ na summite 14. - 15. decembra oznámiť, že na rokovaniach sa dosiahol dostatočný pokrok na to, aby prešli do ďalšej fázy, ktorou je diskusia o budúcich obchodných vzťahoch.

Reálna možnosť rozvodu bez dohody

Britská ministerka Theresa Mayová zase uviedla, že nemôže ponúknuť EÚ presné číslo ohľadne finančnej dohody, kým jej vláda nevie, aké budú vzťahy oboch strán po brexite.

Obe strany hovoria, že sú pripravené aj na to, že nedosiahnu "žiadnu dohodu". Barnier to minulý týždeň zopakoval v rozhovore pre francúzsky týždenník Journal du Dimanche, kde tiež vyzval Britániu, aby spresnila, akú má predstavu o finančných záväzkoch.

Budú platiť

"Theresa Mayová sa zaviazala platiť príspevky za roky 2019 a 2020, ako aj ďalšie záväzky bez toho, aby špecifikovala, čo má na mysli," povedal Barnier pre Journal du Dimanche.

"Európski daňoví poplatníci by nemali platiť za rozhodnutie, ktoré prijalo Spojené kráľovstvo," dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:39