Reuters
StoryEditor

Armáda v Zimbabwe prevzala kontrolu. Snahy o štátny prevrat popiera

15.11.2017, 06:45
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Situácia v krajine sa zatiaľ zaobišla bez krviprelievania.

Zimbabwianska armáda dnes zadržala prezidenta Roberta Mugabeho a jeho manželku. Obaja sú podľa ozbrojených zložiek v bezpečí.

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa po tom, čo moc v jeho krajine prebrala armáda, nachádza v domácom väzení vo svojej vile v metropole Harare. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu.

Vojaci ráno zablokovali v centre hlavného mesta Harare prístup do vládnych úradov, parlamentu a súdnych budov. Podľa armády nejde o prevrat, ale o boj proti kriminalite súvisiacej s ľuďmi okolo prezidenta. Operácia sa podľa doterajších informácií zaobišla bez krviprelievania.

Obsadili aj televíziu

Vojaci sa v noci na dnes prostredníctvom štátnej televízie ZBC, už predtým obsadili, obrátili k národu. Uviedli, že armáda neusiluje o štátny prevrat a že prezident Robert Mugabe je v bezpečí. Zameriavajú sa vraj "len na zločincov z jeho (Mugabeho) okolia ... ktorí sa dopúšťajú trestných činov, ktoré krajinu privodia utrpenie v sociálnej a hospodárskej oblasti". Cieľom podľa vojakov je postaviť týchto ľudí pred spravodlivosť a vrátiť krajinu do bežnej prevádzky.

Pri súkromnej ​​rezidencii hlavy štátu bola medzitým okolo 2:00 miestneho času (3:00 SEČ) podľa agentúry AFP počuť streľba. Ešte v noci metropolou Harare otriasli najmenej tri explózie, ráno vojaci a obrnené vozy zablokovali prístup do kľúčových štátnych inštitúcií v centre mesta. Zatknutý pri zákroku bol okrem iného minister financií Ignatius Chombo.

Opozícia zákrok schvaľuje

Zimbabwianské opozičné Hnutie za demokratickú zmenu vydalo vyhlásenie, v ktorom uvádza, že dúfa v návrat k ústavnej demokracii. Zákrok armády podľa opozície tak môže prispieť k "nastoleniu stability, demokracie a progresívneho národného štátu".

Podľa korešpondenta CNN volí armáda veľmi starostlivo slová, ale fakticky má situáciu pod kontrolou. Niektoré agentúry, napríklad Reuters, udalosti hodnotia ako "prevzatie moci". Šéf zimbabwianskych vojnových veteránov postup vojska chváli, označuje ho za "nekrvavú nápravu pomerov".

Čistky vo vláde

Veľvyslanectvo USA amerických občanov vyzvalo, aby až do odvolania zostali na bezpečnom mieste. Rovnako britských občanov, ktorí boli v Harare inštruovala aj britská vláda.

Šéf ozbrojených síl Constantino Chiwenga v pondelok varoval, že je pripravený zasiahnuť, aby ukončil čistku vo vládnej strane namierenú proti priaznivcom zosadeného viceprezidenta Emmersona Mnangagwa.

Postavili sa prezidentovi

Postavil sa tak proti prezidentovi Robertovi Mugabemu, ktorý vládnucu stranu Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) od 80. rokov vedie. Strana Chiwenga potom, čo pohrozil zásahom armády, obvinila zo "zradného správania, ktoré má vyvolať povstanie".

Deväťdesiattriročný autoritatívny prezident 6. novembra odvolal z funkcie viceprezidenta svojho dlhoročného spolupracovníka, o ktorom sa hovorilo ako o možnom Mugabeho nástupcovi. Minister informácií vtedy uviedol, že Mnangagwa javil "známky nelojálnosti". Médiá tvrdia, že sa tak uvoľnila cesta k nástupníctvu pre päťdesiatdvaročnú prvú dámu Grace Mugabeovú. Tá pred tým Mnangagwa obvinila z prípravy prevratu.

01 - Modified: 2024-03-14 14:58:23 - Feat.: - Title: Polícia v Zimbabwe zachránila 251 detí, sekta ich využívala na manuálnu prácu 02 - Modified: 2024-02-07 06:46:00 - Feat.: - Title: Zimbabwianska vláda odobrila zrušenie trestu smrti 03 - Modified: 2024-01-25 11:27:10 - Feat.: - Title: Súd zamietol odvolanie peruánskeho exprezidenta obvineného z pokusu o štátny prevrat, zostáva vo väzbe 04 - Modified: 2024-02-06 15:10:27 - Feat.: - Title: Spojené kráľovstvo: Podvodníci zneužívajú Zimbabwčanov hľadajúcich prácu v zdravotníctve 05 - Modified: 2023-12-12 06:54:00 - Feat.: - Title: Pre sucho a nedostatok vody zahynulo v Zimbabwe už najmenej sto slonov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:36