Reuters
StoryEditor

Rokovania o nemeckej vláde stroskotali, krajina zrejme mieri k predčasným voľbám

20.11.2017, 06:14
Autor:
ČTKČTK
O ukončení rozhovorov novinárov tesne pred polnocou informoval šéf FDP Christian Lindner.

Rozhovory o novej nemeckej vláde v noci na pondelok stroskotali. Viac ako štvortýždňové vyjednávanie s konzervatívnou úniou CDU/CSU a Zelenými sa kvôli pretrvávajúcim nezhodám rozhodli ukončiť slobodní demokrati. Nemecko teraz zrejme čakajú predčasné voľby. Podľa niektorých pozorovateľov by v nich už znovu na kancelárku nemusela kandidovať Angela Merkelová (CDU).

O ukončení sondovacích rozhovorov novinárov tesne pred polnocou informoval šéf FDP Christian Lindner, podľa ktorého strany nenašli spoločnú predstavu o modernizácii krajiny, ani dostatočnú vzájomnú dôveru. "Je lepšie nevládnuť, než vládnuť zle," nechal sa počuť obklopený svojimi spolustraníkmi.

Štvorici strán sa podľa neho nepodarilo vyriešiť niekoľko sporných otázok. Ani nedeľné vyjednávanie, ktoré bolo dopredu označované za posledné, neprinieslo potrebný posun. Medzi najspornejšie otázky patrili migrácia a ochrana klímy. FDP ukončenie rozhovorov zdôvodnila tým, že strany nenašli spoločnú predstavu o modernizácii krajiny, ani dostatočnú vzájomnú dôveru.

Ostatné strany rokujúce o novej vláde podľa politika Zelených Jürgena Trittina vyhlásenie FDP sledovali v televízii. Trittin aj podpredsedníčka CDU Julia Klöcknerová vyjadrili presvedčenie, že slobodní demokrati boli na prerušenie rozhovorov dopredu pripravení. Podľa Klöcknerovej by navyše bolo slušnosťou, aby o neúspechu rozhovorov informovali všetky strany spoločne.

Merkelová sa snažila hľadať kompromisy
Kritika CDU a Zelených, ktorí pochválili Merkelovú za snahu neustále hľadať kompromisy, zodpovedá informáciám, ktoré sa z kuloárov objavovali v posledných dňoch. FDP podľa nich napríklad v otázke migrácie výrazne pritvrdila svoj postoj, čím podľa niektorých zablokovala možnú dohodu v tejto otázke.

Merkelová rozhodnutie FDP ukončiť rozhovory o novej koalícii ľutuje. Uviedla to neskôr na nočnej tlačovej konferencii v Berlíne, kde vyjadrila presvedčenie, že CDU/CSU urobila všetko pre to, aby vláda mohla vzniknúť. O ukončení rozhovorov o vláde bude teraz informovať prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Konzervatívna únia je podľa nej pripravená ďalej niesť zodpovednosť za Nemecko.

Predseda CSU Horst Seehofer na tlačovej konferencii uviedol, že bol počas posledného nedeľňajšieho rokovania dlho presvedčený, že sa nakoniec podarí nájsť kompromis. V rade tém sa podľa neho strany výrazne priblížili.

Prvá menšinová vláda v histórii?
Spolkovej republike teraz hrozia predčasné voľby, pretože sociálni demokrati (SPD) odmietajú účasť na vláde a žiadna ďalšia koalície nepripadá do úvahy. Aj napriek doterajšiemu kategorickému postoju SPD pozorovatelia očakávajú, že sa ich teraz Merkelová pokúsi osloviť a prehovoriť na pokračovanie doterajšej vládnej spolupráce.

Ak sa jej to nepodarí, existuje ešte teoretická možnosť vzniku menšinovej vlády, s ktorou však nikto nepočíta. V dejinách spolkovej republiky žiadna taká vláda doteraz nevznikla.

Najpravdepodobnejšie variantom sú tak teraz predčasné voľby, aj keď si ich prakticky žiadna z parlamentných strán nepraje. Jednak by mohli viesť k posilneniu protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD) a rovnako by nemuseli priniesť žiadne ďalšie koaličné možnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:01