Reuters
StoryEditor

Muž, ktorý sa z Putinovho obľúbenca stal nepriateľom Ruska. Autor dopingového koktejlu sa skrýva v USA

01.12.2017, 23:00
Grigorij Rodčenkov je geniálny chemik a tak trochu čudák, ktorý bol dlhú dobu veľkým obľúbencom ruského prezidenta.

Nikto nevie, kde sa momentálne zdržiava. Všetci sa však zhodujú, že pokiaľ nebudú ruskí športovci vo februári súperiť pod piatimi olympijskými kruhmi v juhokórejskom Pchjongčchangu, bude to zásluhou Grigorija Rodčenkova. Kto vlastne je bývalý riaditeľ Moskovského antidopingového laboratória?

Geniálny chemik, tak trochu čudák, dlhú dobu veľký obľúbenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

Všetky tieto prirovnania možno spojiť s osobou 59-ročného Grigorija Michajloviča Rodčenkova, ktorý bol medzi rokmi 2005 a 2016 šéfom Moskovského antidopingového laboratória.

Minimálne pre chémiu mal gény už od svojich rodičov, respektíve matky, bývalej špičkovej sovietskej lekárky. Rodčenkov bol navyše usilovným a vzorným študentom ako na základnej, tak strednej škole, rovnako ako neskôr na Moskovskej univerzite. Ešte za štúdií sa stal šampiónom ruskej metropoly v behu na 5000 metrov.

Rodčenkov bol prvým na odstrel

Rodčenkov síce šéfoval moskovskému laboratóriu až od roku 2005, pracoval tu však už v rokoch 1985 až 1994. Žeby tu pochytil základy pre svoju ďalšiu činnosť, kedy sa z neho stal expert na krytie dopingu?

V jedenásťročnom medziobdobí pracoval v petrochemickom priemysle, veľa cestoval. Možno teraz ľutuje, že v tejto brandži nezostal.

Už pred viac ako dvoma rokmi sa nad ním začali sťahovať mračná. Vo chvíli, keď svetlo sveta uzrela McLarenova správa o systematickom ruskom dopingu, Rodčenkov bol prvým mužom na odstrel.

A to nielen obrazne, ale zrejme aj doslova. Zrejme práve preto sa zbalil a zo svojej vlasti sa vytratil, aby zakotvil v Spojených štátoch. Výmenou za ochranu vlastnej osoby začal spolupracovať s vyšetrovateľmi Medzinárodnej antidopingovej kancelárie WADA.

A tiež s americkými novinármi. Ako vlani, tak tento rok prehovoril o dopingu pre The New York Times. Tiež bol o ňom nakrútený dokument menom Icarus.

Pozrite si aj rozhovor s režisérom dokumentu Icarus Bryanom Fogelom:

Jeho priatelia už nežijú
Že jeho obavy o vlastný život neboli neopodstatnené, potvrdili dni a týždne po jeho úteku.

Najprv na infarkt umiera bývalý šéf Ruskej antidopingovej kancelárie (RUSADA) Vjačeslav Sinev a o jedenásť dní neskôr jeho nasledovník vo funkcii, ešte len 52-ročný Nikita Kamajev.

"Počkáme na sanitku, potom popíšem, kde to bolí," mal v polovici februára roku 2016 povedať Kamajev svojej žene. "Nikdy som nepočul, že by sa sťažoval na problémy so srdcom. Možno jeho manželka vedela viac," povedal vtedy súčasný šéf RUSADA Ramil Charbijev.

Podľa neho Kamajeva dopingová aféra veľmi trápila. Dokonca až toľko, že chcel napísať knižku. Do tej ho prehováral práve Rodčenkov, ktorému však paradoxne Charbijev nemôže prísť na meno.

Lenže je to naozaj až tak prekvapivé? Príbeh "ruského nepriateľa štátu" a zradcu ukazuje, v ako zhnitej spoločnosti sa pohyboval. Ešte po zimnej olympiáde v Soči, kde ovládli usporiadatelia vtedajšie poradie národov, bol Rodčenkov za hrdinu.

Z hrdinu nepriateľ
Od Putina dostal Rád priateľstva ako uznanie za prácu, ktorú pred a počas hier pre Rusko odviedol. "Ľudia oslavovali zlaté medaily našich športovcov a my sme sedeli v laboratóriu a menili ich vzorky moču," spomína spätne Rodčenkov.

Práve on na všetko dohliadal, práve on vymyslel koktejl pomenovaný ďjušes, ktorý pomáhal ruským športovcom. Čo obsahoval? Tri zakázané podporné látky, ktoré sa zapíjali alkoholom. Muži whisky, ženy martini.

Nie je bez zaujímavosti, že išlo o rovnaké látky, kvôli ktorých distribúcii skončila v roku 2012 na pol roka za mrežami jeho sestra Marina. Že sa k nej zakázané látky dostali od Rodčenkova, netreba dodávať. On sám sa však pobytu za mrežami vyhol tým, že sa údajne pokúsil vo väzbe o samovraždu.

Podľa psychiatrov trpí Rodčenkov schizofréniou, z hlavného obžalovaného sa tak dostal v procese so sestrou do pozície svedka.

Rusi vydali medzinárodný zatykač

Do rovnakej, ako je tento čudák a tiež puntičkár teraz v USA. Čo napokon štve Putina, ktorý kritizuje WADA, že jej správa je založená na výpovedi jediného svedka, aj ďalších vplyvných ruských politikov a funkcionárov.

Podľa bývalej ruskej rýchlokorčuliarky, ktorá teraz sedí v Štátnej dume, Svetlany Žurovovej vedel Rodčenkov príliš dobre, čo robí a ako dostať športovcov pod tlak.

Žurovová zároveň prezradila, že vedľa vlastného denníka, ktorý hrá v súčasnej situácii jednu z hlavných rolí v celom prípade ruského štátom riadeného dopingu, písal Rodčenkov tiež erotické poviedky.

Čo sa ešte v súvislosti s ním objaví? A ako dopadne príbeh muža, na ktorého Rusi vydali medzinárodný zatykač, ktorý však teraz nemusí Rodčenkova príliš trápiť, pretože jeho vlasť nemá s USA zmluvu o vydávaní osôb?

01 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 02 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:30