StoryEditor

Saakašviliho v Kyjeve po zatknutí oslobodili jeho stúpenci, s tisíckou priaznivcov zamieril k parlamentu

05.12.2017, 09:49
Autor:
ČTKČTKahaaha
Agenti SBU bývalého gruzínskeho prezidenta dostali zo strechy dole a s putami na rukách ho posadili do policajného mikrobusu.

Ukrajinská tajná služba v utorok ráno zatkla v centre Kyjeva Michaila Saakašviliho. Niekdajšieho gubernátora Odeskej oblasti a ostrého kritika ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zadržala na streche domu. V prevoze Saakašviliho zabránili jeho stúpenci, ktorí politika oslobodili z policajného auta.

Na policajtov hádzali dymovnice a petardy

Dráma v Kyjeve sa začala v utorok ráno, kedy k bytu opozičného politika neďaleko Námestia nezávislosti dorazili ozbrojení agenti ukrajinskej tajnej služby SBU. Podľa agentúry UNIAN u Saakašviliho chceli vykonať prehliadku kvôli financovaniu opozičných mítingov. Prokuratúra ho viní z účasti v "zločineckých organizáciách", za čo mu hrozí tri až päť rokov väzenia.

Medzi Saakašviliho stúpencami a zásahovou jednotku SBU vypukla na ulici bitka. Sám opozičný politik vyliezol na strechu domu a vyzval agentov SBU, aby sa k nemu nepribližovali. "Porošenko je zlodej. Porošenko je zradca Ukrajiny. Vyzývam Ukrajincov, aby nedopustili moje zatknutie!" kričal zo strechy a hrozil, že skočí dole.

Agenti SBU bývalého gruzínskeho prezidenta dostali zo strechy dole a s putami na rukách ho posadili do policajného mikrobusu. Tým sa však dráma neskončila. Bezpečnostným zložkám sa postavili stovky Saakašviliho stúpencov, ktorí sa za každú cenu snažili zabrániť jeho prevozu.

Pozrite sa, ako Saakašviliho zatýkali:

Na ulici, ktorou išla policajná kolóna, začali stavať barikády, na policajtov hádzali dymovnice a petardy. Hodinu popoludní nášho času sa im podarilo rozbiť okná mikrobusu, vylomiť dvere a svojho obľúbenca oslobodiť. "Vyzývam vás k pokojným demonštráciám za odstránenie Porošenko, nemali by ste sa báť ničoho," vyhlásil Saakašvili po svojom oslobodení.

Polícia počas potýčok použila slzný plyn, na pomoc bezpečnostným zložkám dorazila aj národná garda. Podľa agentúry Unian niekoľko ľudí utrpelo zranenia, päť ľudí polícia zatkla. Saakašvili po svojom oslobodení s približne tisíckou priaznivcov zamieril k parlamentu, na ktorého ochranu boli privolané desiatky policajtov.

Gruzínsky Exprezident s ukrajinskou vlajkou okolo krku a v sprievode niekoľkých stoviek svojich prívržencov volal z reproduktoru na ľudí, aby sa nebáli a pridali sa k pokojným protestom, kým Petro Porošenko neodstúpi.

Kyjevská prokuratúra medzitým začala stíhať poslancov brániacich Saakašviliho zadržaniu, ich mená však neuviedla. Vyšetrovanie zverila tajnej službe SBU.

Zo spojencov nepriatelia

Bývalý gruzínsky prezident a odeský gubernátor Saakašvili v nedeľu vyzval Ukrajincov na účasť na "ľudovom pochode za impeachment". Odporcovia Porošenka, ktorí volajú po ústavnej žalobe proti hlave štátu, volali heslá "Nie korupcii, nie Porošenkovi" a "Bandu do väzenia".

Saakašvili bol predtým Porošenkov politický spojenec, ale postupom času sa s prezidentom znepriatelil. Dnes ho obviňuje z váhavého potláčania korupcie a klientelizmu. Porošenko po roztržke zbavil Saakašviliho ukrajinského občianstva, a to vo chvíli, keď sa gruzínsky exprezident zdržiaval v cudzine. Späť na Ukrajinu sa dostal na začiatku septembra, keď jeho stúpenci prerazili policajný kordón na hraniciach s Poľskom.

Ukrajinský súd ho uznal vinným z nezákonného prekročenia hraníc a udelil mu pokutu. Porošenkova vláda však proti nemu doteraz nijako nezasiahla, nedávno mu úrady predĺžili právo na pobyt v krajine do marca budúceho roka.

Po odobratí ukrajinského občianstva žiadal Saakašvili na Ukrajine niekoľkokrát o politický azyl, avšak neúspešne. S žiadosťou sa obracal kvôli hroziacemu vydaniu do Gruzínska, kde je stíhaný pre údajné zneužitie moci, ktorého sa mal dopustiť v rokoch 2004 až 2013.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko v utorok oznámil, že Kyjev sa nechystá Saakašviliho vydať do Gruzínska, kde je stíhaný za údajné zneužitie moci. "Čo bude ďalej (so Saakašvilim)? V súčasnej dobe nezvažujeme (jeho) deportáciu alebo vydanie. Teraz pôjde o výsluch osoby, ktorá je podozrivá zo spáchania obzvlášť závažného trestného činu," citoval denník ukrajinská pravda Lucenka.

Lucenko: Saakašvili chce uchopiť moc

Podľa Saakašviliho advokáta, citovaného listom ukrajinský pravda, jeho klient čelí podozreniu z "napomáhania zvrhnutiu štátneho zriadenia".

Agentúra Unian dnes uviedla, že vyšetrovanie ukrajinskej SBU sa týka financovania protivládnych mítingov, ktoré Saakašvili na Ukrajine organizoval. Podľa Lucenka získal gruzínsky exprezident na svoju činnosť na Ukrajine pol milióna dolárov (vyše 420-tisíc eur) od podnikateľa, ktorý sa teraz ukrýva v Rusku a ktorý patrí k blízkym ľuďom zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Ten z krajiny utiekol v roku 2014 po krvavých protestoch v ukrajinskej metropole, ukrajinská justícia ho viní z vlastizrady.

Lucenko na dnešnej tlačovej konferencii tvrdil, že cieľom protestných akcií Saakašviliho je uchopenie moci na Ukrajine a zastavenie súdneho procesu proti Janukovyčovi.

Saakašvili toto obvinenie dôrazne odmietol. Podľa neho ide o snahu zdiskreditovať protestné hnutie na Ukrajine.

Minister vnútra Arsen Avakov, ktorý sa má povesť súpera prezidenta Porošenka, sa medzitým nechal počuť, že situáciu okolo Saakašviliho môže vyriešiť jedine súd. "Akýkoľvek konflikt má len zákonné riešenie - a pokiaľ nebude rozhodnutie súdu, všetko dianie sa nevyrieši," uviedol na twitteri. Súčasne dodal, že Saakašvili by sa mal podriadiť požiadavkám zákona, teda čeliť obvineniam, "a nie provokovať krviprelievanie a zrážky!".

01 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 02 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 03 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: NATO určilo červené línie. Má dva scenáre zásahu proti Rusku, píšu médiá 04 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 05 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 20:35