TASR/AP
StoryEditor

V Poľsku sa chystá veľká výmena na čele krajiny, Szydlová má skončiť ako premiérka

05.12.2017, 10:16
Autor:
ČTKČTK
Výmena by sa mala uskutočniť možno už budúci týždeň, najneskôr však do Vianoc.

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosław Kaczyński sa chystá presadiť výmenu na premiérskom poste. Doterajšiu predsedníčku konzervatívneho kabinetu Beatu Szydlovú má podľa jeho predstáv nahradiť vicepremiér Mateusz Morawiecki. Informujú o tom poľské médiá. Sama Szydlová naznačila možné zmeny v nočnom tweete, ktorý mnoho Poliakov vníma ako prípravu na odchod z funkcie.

Podľa rozhlasovej stanice RMF FM sa v pondelok večer uskutočnilo stretnutie vedenia PiS, na ktorom sa o Kaczyńského návrhu rokovalo. Výmena by sa podľa informácií stanice mala uskutočniť možno už budúci týždeň, najneskôr však do Vianoc. Najvplyvnejší poľský politik Kazcyński, ktorý je považovaný za neformálneho vodcu vlády, plánuje do premiérskej funkcie presadiť Morawieckého, ktorý je v súčasnosti ministrom financií a rozvoja. Informáciu dnes potvrdil aj vláde blízky denník Rzeczpospolita.

"Bez ohľadu na čokoľvek najdôležitejšie je Poľsko. Starajúce sa o rodiny a hodnoty a bezpečné. Vyrástlo na kresťanských základoch, tolerantné a otvorené. Moderné a ambiciózne. To je moja krajina. Príklad pre Európu a svet. Takí sme my, Poliaci," napísala v noci Szydlová na Twitteri. Medzi stovkami reakcií sa objavilo mnoho takých, ktoré toto vyhlásenie interpretovali ako prípravu na jej skorý koniec v premiérskom úrade.

O možných zmenách v poľskej vláde sa hovorilo už niekoľkokrát, Szydlová však doteraz vždy špekulácie médií úspešne rozptýlila. Na výzvy, aby potvrdila alebo vyvrátila aktuálnu informáciu, však doteraz nereagovala.

Ešte v polovici novembra ju pritom predseda PiS pri príležitosti druhého výročia konzervatívnej nacionalistickej vlády kritizovanej opozíciou aj Európskou komisiou chválil za úspešnú prácu.

49-ročný Morawiecki je bývalým bankárom, ktorý sa v priebehu dvoch rokov vlády PiS zasadil okrem iného o kroky na vrátenie poľskej kontroly nad niektorými bankami ovládanými zahraničnými spoločnosťami. Je považovaný za jedného z najschopnejších poľských ministrov a je mu pripisovaná časť zásluh za rastúcu poľskú ekonomiku.

Neočakáva sa, že by výmena na premiérskej pozícii ovplyvnila vedúcu úlohu Kaczyńského, ktorý napriek skorším špekuláciám o svojom možnom vstupe do vlády chce podľa médií naďalej určovať líniu vládnej politiky zo zákulisia.

V rámci vládnej rošády má popri Szydlovej prísť o miesto aj minister zahraničia Witold Waszczykowski.

01 - Modified: 2024-05-18 17:00:39 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Kanaďania zdolali v šlágri Fínsko, Nemci zas Poľsko v B-skupine 02 - Modified: 2024-05-18 12:30:26 - Feat.: - Title: Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku výrazne zvyšuje bezpečnosť krajiny, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-05-16 15:04:42 - Feat.: - Title: Poľsko zaradilo sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, na zoznam hľadaných osôb 04 - Modified: 2024-05-16 19:41:01 - Feat.: - Title: Valábik po Poľsku nešetrí kritikou: Bolo tam veľa zlozvykov, správanie niektorých našich hráčov bolo sebecké 05 - Modified: 2024-05-15 21:45:30 - Feat.: - Title: Kontrolované víťazstvo. Presilovky nám proti Poliakom nešli, teší však čisté konto i gól prvej formácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 00:39