StoryEditor

Bojujeme proti plytvaniu

12.04.2007, 00:00

Čo je hlavným cieľom reformy?
-- Snažíme sa bojovať najmä proti plytvaniu v zdravotníctve, chceme zaistiť finančnú stabilitu, aby sme mohli neskôr dať ľuďom väčšiu istotu, že budú mať k dispozícii aj tú najmodernejšiu liečbu.
Poplatky sú vyššie ako boli pôvodné návrhy. Nemôže to pôsobiť negatívne medzi ľuďmi?
-- Je to prvý návrh poplatkov, takže nemôžu byť vyššie oproti ničomu. O tých pôvodných hovorili len médiá, vychádzali pri tom z návrhov, ktoré boli asi štyri roky staré a vždy boli označované ako pracovné.
Výnimkou z poplatkov majú byť len deti do troch rokov. Nie je to rázne opatrenie voči sociálne slabším?
-- Určite nie. Aj tie sumy môžu viesť k úvahe, že to tak nie je. Navyše je to doplnené limitom, ktorý má v sebe do istej miery skrytú aj sociálnu klauzulu, teda aby netrpeli tí, ktorí sú vážne chorí, a potrebujú na liečbu veľa peňazí. A pre skupinu ľudí, ktorí sa dostanú nad tento limit, to bude lepšie ako dnes. Ide mi najmä o tých, ktorí sú vážne chorí a potrebujú dennodenne veľmi drahé lieky.
Ale 60 korún za deň v nemocnici môže byť napríklad pre dôchodcov veľa...
-- V čase, keď sú v nemocnici, však neplatia náklady, ktoré sú v bežnom živote doma určite vyššie.
Slovensko poznalo podobné poplatky, po čase boli zrušené. Neobávate sa podobného scenára?
-- U vás to malo veľmi dobrý efekt na stabilizáciu financií v zdravotníctve. Uvidíme, ako dopadne to zrušenie, pretože je to veľmi originálne a zvláštne. V žiadnom štáte sa to nestalo -- vždy, keď sa zaviedli poplatky, tak aj zostali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 03:15