StoryEditor

Americký dáždnik získa najskôr Poľsko

28.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Poľsko má údajne kvôli českej váhavosti väčšiu šancu na to, že sa zapojí do tzv. protiraketového dáždnika USA. Poľskí politici stavbu vojenskej základne podporujú aj napriek odporu poľskej verejnosti. Pentagón chce vybudovať v Európe základňu, ktorá by mala zneškodniť prípadné nepriateľské rakety Iránu a ďalších rizikových krajín.

Poľsko má údajne kvôli českej váhavosti väčšiu šancu na to, že sa zapojí do tzv. protiraketového dáždnika USA. Poľskí politici stavbu vojenskej základne podporujú aj napriek odporu poľskej verejnosti. Pentagón chce vybudovať v Európe základňu, ktorá by mala zneškodniť prípadné nepriateľské rakety Iránu a ďalších rizikových krajín. V úvahách Washingtonu o umiestnení európskej časti dáždnika figuruje okrem Poľska aj Česká republika. Českí politici sa však k výstavbe vojenskej základne stavajú rôzne, a podľa neoficiálnych informácií je Poľsko najvážnejším kandidátom na umiestnenie základne.
Poliaci sú tradične silnými spojencami USA. O možnej stavbe protiraketovej základne sa v Poľsku začalo hovoriť zhruba pred dvomi rokmi počas vlády Zväzu demokratickej ľavice (SLD). Vtedy proti základni vystupovala nacionalistická Liga poľských rodín (LPR). Teraz sa však LPR stala súčasťou vlády a jej politici už o základni nehovoria. Ľavicová tlač zasa naopak, namiesto výhod začína poukazovať na riziká spojené s umiestnením základne.
Hlavné politické sily v Poľsku, teda vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť aj opozičná Občianska platforma, zapojenie Poľska do protiraketového štítu podporujú. Za je aj kabinet premiéra Kazimierza Macinkiewicza, ktorý sa o zapojení do štítu zmienil aj vo svojom programovom vyhlásení. Zdá sa teda, že prípadný súhlas s pôsobením amerických vojakov v Poľsku by okrem vlády podporil aj parlament a prezident Lech Kaczynski.
Inak sa však na uvažované rozmiestnenie amerických rakiet pozerajú bežní Poliaci. Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky sa proti stavbe základne vyslovilo 54 percent ľudí, zatiaľ čo 35 percent nápad podporuje. "Zvýšilo by to bezpečnosť Poľska, pretože základňa nás môže ochrániť okrem iného aj pred útokom z Ruska," obhajuje projekt denník Rzeczpospolita. Podľa novín chcú Američania v Európe vybudovať dva systémy - raketovú základňu a radar. "Ak Česi odmietnu, mohli by byť v Poľsku obe časti systému," napísal denník s odvolaním sa na nemenovaného vysokého úradníka poľského ministerstva zahraničia.
Podľa neoficiálnych informácií sa už experti Pentagónu boli pozrieť na niekoľkých miestach na severe a východe Poľska, v ktorých by mohla byť základňa umiestnená. Mala by vraj byť na rovnom teréne, izolovaná od okolia a dostatočne vzdialená od miest. Zároveň by sa tu mala nachádzať infraštruktúra, teda hlavne vojenské letisko a dobré cesty.
Základňa v Európe by mala byť bojaschopná do roku 2011 a disponovať by mala desiatkou striel. Pôvodne Američania rokovali aj s Britániou, neskôr však od nej ustúpili pre politické problémy premiéra Tonyho Blaira. Podľa odborníkov však rokovania komplikuje aj odpor Ruska a v samých USA niektorí kritici tvrdia, že systém stále nie je technicky dotiahnutý a spoľahlivý.

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bezpečným prístavom sa javí Ázia 02 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už aby bolo po operácii v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 21:33