StoryEditor

Kostarika je rajom pre utečencov

22.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Mierumilovné prostredie, absencia armády a demokratická tradícia urobili z Kostariky krajinu s druhým najväčším počtom utečencov v Latinskej Amerike, hneď za Ekvádorom. V súčasnosti je v tomto stredoamerickom štáte vyše 13-tisíc ľudí so štatútom utečenca, pričom 10-tisíc z nich je z Kolumbie. Úrad pre migráciu a cudzincov každý mesiac prijíma v priemere 130 nových žiadostí. Väčšinu žiadostí predkladajú kolumbijské rodiny, nechýbajú ani prípady z Haiti alebo z Kuby.
Od zavedenia vstupných víz pre Kolumbijčanov v roku 2002 počet žiadostí poklesol, oznámil zástupca Kostariky pri úrade Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Agni Castro.
Tradícia pri ochrane utečencov, systém uznávania ich práv, jazyk a povesť pokoja, to sú niektoré z dôvodov, prečo je Kostarika obľúbeným cieľom obetí prenasledovania. V celej Strednej Amerike len táto krajina registruje významný počet utečencov. Podľa údajov UNHCR v Guatemale, Hondurase, Salvadore a Nikarague je dohromady iba 1 285 utečencov.
Podľa zástupcu UNHCR sa v súčasnosti v Latinskej Amerike registrujú iba utečenci z Kolumbie, a tí sa väčšinou uchyľujú do susedných krajín: Ekvádoru, Venezuely a Panamy, prípadne do Kostariky. Na rozdiel od nej, spomínané krajiny prijímajú veľké množstvo ilegálnych utečencov, ktorí sem prichádzajú kvôli blízkej polohe.
Profil skupiny kolumbijských utečencov v Kostarike je teda iný ako v spomínanej trojici krajín: sú to občania s vyšším vzdelaním, lepšou ekonomickou situáciou, čo im zaručuje priaznivejšie podmienky a možnosť týchto ľudí zaradiť do produktívnej činnosti vyššej kvality.
Utečencom pri integrácii pomáhajú štátne inštitúcie, programy bankových mikropôžičiek a burzy zamestnania. Okrem toho dostávajú štandardné doklady totožnosti, ktoré im zaručia prístup k zdravotníctvu a vzdelaniu.
Podľa Castra utečenci, ktorí žijú v Kostarike, sú spokojní so svojimi životnými podmienkami. Napriek tomu treba ešte mnoho urobiť, najmä čo sa týka prístupu Kostaričanov k imigrantom pri zaručovaní ich práv. Prieskum ukazuje, že vyše 75 percent Kostaričanov súhlasí s tým, aby utečenci mali prístup k vzdelaniu a verejnému zdravotníctvu. Avšak 58 percent nesúhlasí, aby si do krajiny priviedli aj svoje rodiny. Najviac vrások vyvoláva podľa UNHCR názor, že 30,4 percenta účastníkov prieskumu si myslí, že by Kostaričania a utečenci mali žiť oddelene a veľmi sa nemiešať. Štatistiky Úradu pre utečencov udávajú, že na celom svete je vyše 8,4 milióna utečencov, väčšinou sú to obete perzekúcií v Afganistane, Iraku, Sudáne a Kolumbii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 21:27