StoryEditor

Útok Al-Kajdy v Alžírsku

12.04.2007, 00:00
Autor:
ReutersReuters
Výbuchy, ktoré včera otriasli alžírskou metropolou Alžír, si vyžiadali asi 30 životov. Podľa informácií televízie Al-Džazíra sa k útokom prihlásila jedna z odnoží teroristickej skupiny Al-Kajdá, v oblasti známa ako Salafistická skupina výzvy a boja.

Výbuchy, ktoré včera otriasli alžírskou metropolou Alžír, si vyžiadali asi 30 životov. Takmer stovka ďalších obyvateľov metropoly vyviazla so zraneniami. Podľa informácií televízie Al-Džazíra sa k útokom prihlásila jedna z odnoží teroristickej skupiny Al-Kajdá, v oblasti známa ako Salafistická skupina výzvy a boja.
Jedna z náloží vybuchla v centre mesta pri sídle premiéra Abdala Azíza Belchádema. Predseda vlády vyviazol bez zranenia. Útok nazval "kriminálnym a hanebným činom". Policajné zdroje informovali, že za násilím stál samovražedný atentátnik, ktorý pred budovou vlády odpálil automobil naložený trhavinami. Svedkovia potvrdili ďalšie explózie, ktoré sa ozvali takmer súčasne v okrajových štvrtiach Alžíra. Do centra hneď vyštartovali sanitky, polícia uzavrela oblasť pred budovou vlády, ktorá sa nachádza pri sídle premiéra. Výbuch zničil vládnu budovu a vybil okná vo vzdialenosti niekoľkých blokov. "Najskôr som si myslel, že je to zemetrasenie," opísal útok právnik Tahar bin Taleb.
Stredajší útok bol prvým väčším v hlavnom meste za posledné roky. Násilie v krajine vzrástlo od obdobia, keď Salafistická skupina výzvy a boja prehĺbila svoje väzby na Al-Kajdu. Skupina sa prihlásila k zodpovednosti za viaceré smrteľné útoky na cudzincov. Naposledy vyčíňala v lete 2002, keď po výbuchu bomby na tržnici na juhu Alžírska zahynulo 30 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 08:22