StoryEditor

Svoje pracovné trhy otvoria už aj Španieli a Fíni

09.03.2006, 23:00
Španielsko ako ďalšia z tzv. starých krajín Európskej únie otvorí od 1. mája svoj pracovný trh nových členom únie. Na záver dvojdňových poľsko-španielskych rokovaní to včera po stretnutí s poľským premiérom Kazimierzom Marcinkiewiczom oznámil predseda španielskej vlády José Luis Zapatero.

Španielsko otvorí od 1. mája svoj pracovný trh nových členom únie. Na záver dvojdňových poľsko-španielskych rokovaní to včera po stretnutí s poľským premiérom Kazimierzom Marcinkiewiczom oznámil predseda španielskej vlády José Luis Zapatero. Ako dodal, na otvorení trhov zarobia nielen obyvatelia nových členských štátov, ale aj španielska ekonomika a Španieli budú sami presviedčať ďalšie krajiny, aby aj ony svoje trhy otvorili. Prakticky okamžite ich vypočuli Fíni. Fínska vláda včera podvečer totiž oznámila, že od rovnakého termínu svoj pracovný trh novým členom otvorí. "Parlament by sa mal k tomu vyjadriť najneskôr do konca apríla," povedal pre Reuters Mervi Virtanen z fínskeho ministerstva práce. Nové štáty tak získajú po dvoch rokoch prístup na pracovné trhy piatich tzv. starých krajín EÚ. V súčasnosti prijímajú ľudí z nových členských krajín bez obmedzení len Veľká Británia, Írsko a Švédsko, ktoré žiadne prechodné obdobie pred dvomi rokmi neprijali.

Šanca aj pre slovenských odborníkov
Otvorenie španielskeho pracovného trhu so 44 miliónmi obyvateľov ponúka šance ľuďom z viacerých odvetví. V prípade robotníckych profesií sú španielske mesačné mzdy síce v priemere o 53 percent nižšie než v Nemecku a o 34 percent nižšie ako vo Francúzsku, oproti priemerným platom v strednej Európe sú však stále vyššie. Podľa Wall Street Journal Europe v Poľsku zarobí zamestnanec vo výrobe za rovnakú prácu zhruba o tretinu menej než jeho španielsky kolega.
Ako pre HN uviedla Katarína Čimová z vízového oddelenia španielskeho veľvyslanectva v Bratislave, v tejto skupine má Španielsko záujem najmä o stolárov, stavbárov a vodičov kamiónov, ale aj o niektoré špecifické profesie, napríklad strihačov oviec. Už dlhší čas sa na tomto trhu dobre uplatňujú hudobníci, po 1. máji sa však otvorí väčší priestor aj pre ďalšie univerzitné profesie, ako sú experti z odvetvia moderných technológií, programátori či lekári. "Čo sa týka ľudí s univerzitným vzdelaním, tých zatiaľ nebolo veľa, pretože sa museli robiť homologizácie titulov, no teraz, keď už všetko pôjde rovno cez Španielsko, tak predpokladáme, že sa to trošku posunie dopredu a na španielskom trhu sa uplatnia aj Slováci s vysokoškolským vzdelaním," dodala Čimová.
Vo Fínsku majú záujem najmä o strojných inžinierov. Tu však budú problémy na rozdiel od Španielska väčšie, pretože Fíni okrem angličtiny žiadajú od nových zamestnancov aj ovládanie fínčiny.

Spružnenie trhu pomôže firmám
Okrem Španielska plánuje otvoriť svoje trhy ešte Portugalsko. Naopak, Nemecko a Rakúsko, ktoré boli pred aj po vstupe nových členských štátov do EÚ jednou z najvyhľadávanejších cieľových staníc obyvateľov strednej Európy, sa svojich reštrikcií po 1. máji vzdať nechcú. A to ani v prípade, že ich o to žiadajú zástupcovia niektorých odvetví, ako napríklad reštauračných služieb, kde pravidelne zháňajú nových zamestnancov. Všeobecné obavy miestneho obyvateľstva z brania práce cudzincami majú už roky svoju váhu. Podobne svoj pracovný trh neotvorí ešte ani Belgicko, ani Francúzsko, kde obyvateľstvo stále stresuje "poľský inštalatér".
Španielsko však nepredpokladá masový prílev ľudí z východnej Európy a, naopak, príchod aspoň niektorých môže pomôcť miestnym firmám. Tie totiž práve pre menej pružný pracovný trh pocítili v minulých rokoch odlev investícií smerom na východ za lacnejšou pracovnou silou. Španielsko bolo pred rozšírením EÚ známe ako krajina s lacnou silou. Po rozšírení EÚ sa však podľa Wal Street Journal Europe dostalo do horšej pozície. Madrid sa preto rozhodol pre viaceré daňové úľavy firmám investujúcim do španielskej pracovnej sily. Od roku 2005 odpúšťa firmám, ktoré budú investovať do oblastí s vyššou pridanou hodnotou (vývoj nových produktov, počítačové služby či poradenstvo) 30 percent z pôvodnej úrovne dane. Liberalizácia pracovného trhu by ho však mala spružniť a zmierniť odchod spoločností do iných krajín, čo je dôvod, pre ktorý na spružnenie pracovných trhov vyzýva Brusel aj ostatné štáty Európskej únie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 12:56