StoryEditor

"Neposlušný" minister

17.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Návšteva šéfa ukrajinskej diplomacie Borisa Tarasjuka v Českej republike bude mať zrejme dohru pred súdom. Ukrajinský premiér Viktor Janukovyč, ktorý vedie s vlastným ministrom Tarasjukom dlhodobú "vojnu", totiž považuje jeho cestu do Prahy za nezákonnú, a preto sa obrátil na generálnu prokuratúru. Tá má rozhodnúť, či začne "neposlušného" ministra trestne stíhať.
Podľa Janukovyča ministrove kroky ohrozujú národné záujmy a majú negatívny vplyv na obraz Ukrajiny. Ukrajinský minister zahraničných vecí v Prahe hovoril s premiérom Mirkom Topolánkom, so šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom a s predsedom Senátu Petrom Pithartom. Tarasjuk na stretnutiach zdôrazňoval, že záujmom Ukrajiny je vstúpiť čo najskôr do Európskej únie a NATO. Práve to sa však nepáči premiérovi Janukovyčovi. Tarasjuka, ktorého podporuje prozápadný prezident Viktor Juščenko, už minulý rok ukrajinský parlament, kde má väčšinu premiér, odvolal s funkcie. Minister sa však doteraz rozhodnutiu nepodriadil.
Jeho ministerstvo navyše vo vyhlásení uviedlo, že práve premiér Janukovyč poškodzuje imidž Ukrajiny "umelým nafukovaním problému" okolo návštevy Prahy. Podľa ministerstva Janukovyča o Tarasjukovej ceste vopred informovali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:40