StoryEditor

Podmienky podnikania v krajinách únie sa líšia

19.07.2006, 00:00
Autor:
(ska)(ska)

Francúzsko
Ten, kto chce v tejto krajine podnikať, si musí najprv vybaviť identifikačnú kartu pre cudzincov. Živnostníci sa musia registrovať v živnostenskej komore v regióne. Podnikateľ vo Francúzsku môže registrovať sídlo spoločnosti na domácu adresu najviac na dva roky. Po dvoch rokoch musí byť sídlo v samostatných obchodných priestoroch. Do pätnástich dní od začiatku činnosti sa treba s kontaktovať s Centrom pre podnikateľov (Centre de formalités des entreprises), cez ktoré sa vybavuje napríklad registrácia na daň a sociálne zabezpečenie. Podnikatelia sú povinní platiť odvody do zdravotného, sociálneho a penzijného fondu.

Dôležité kontakty:
www.investinfrance.org -- informácie o podnikaní
www.apcm.com -- Živnostenská komora

Grécko
Výrobné podniky musia požiadať o povolenie na zriadenie na odbore priemyslu sídliacom na miestne príslušnej prefektúre. Potrebná je tiež registrácia u príslušného správcu sociálneho poistenia. Na prihlásenie na daň je nutné urobiť vyhlásenie o začiatku činnosti a odovzdať ho na lokálnom verejnom finančnom úrade (na tom istom mieste prebieha aj prihlásenie na platenie DPH). Ten podnikateľovi pridelí daňové číslo. Všetky podniky sa musia zaregistrovať v Obchodnej komore, živnostníci v Komore malých a stredných podnikov. Na vykonávanie niektorých živností je potrebné povolenie. Podnikateľ sa musí registrovať u príslušného správcu poistenia. Príslušnosť sa určuje podľa vykonávanej profesie. V poistení je zahrnutá zdravotná starostlivosť a dôchodkové zabezpečenie.

Dôležité kontakty:
www.uhcci.gr -- Centrálne združenie komôr
www.acci.gr -- Aténska priemyselná a obchodná komora

Portugalsko
Žiadosti o povolenie na podnikateľskú činnosť prijímajú centrá pre registráciu podnikania. V Portugalsku nepôsobí nijaká živnostenská komora, nie je teda potrebná registrácia. Na prevádzku nízkej živnosti nie je potrebná licencia. Prihlásenie na účely platenia dane z pridanej hodnoty prebieha automaticky pri registrácii podnikateľskej činnosti. Pri registrovaní živnosti sa treba zaregistrovať pre účely dane na finančnom úrade príslušnom k miestu bydliska.
Podnikatelia sa musia registrovať na sociálne zabezpečenie.

Dôležité kontakty:
www.dgci.min-financas.pt -- ministerstvo financií
www.icep.pt -- investície obchod a turizmus v Portugalsku

Švédsko
Ten, kto chce v tejto krajine podnikať, musí mať najmenej 18 rokov a nesmie mať vyhlásený bankrot. Prihlásenie do živnostenského registra je povinné. Pre niektoré typy podnikania sú potrebné špeciálne povolenia či registrácia v regionálnych úradoch. Platenie DPH sa vykonáva zaslaním formulára na príslušný daňový úrad.
Podnikatelia musia informovať Fond sociálneho zabezpečenia (Försäkringskassan) o výške príjmu a mieste výkonu práce.

Dôležité kontakty:
www.nutek.se/startlinjen -- informácie o podnikaní
www.virtualsweden.net -- oficiálna stránka Švédska

Španielsko
Pri registrácii obchodného mena je nutné požiadať o vystavenie potvrdenia z obchodného registra, že neexistuje podnik s rovnakým názvom. Zápis do živnostenského registra je povinný pre osoby, ktoré vykonávajú obchodnú, priemyselnú alebo plavebnú činnosť. Výnimkou sú farmárske a rybárske činnosti. Licencia na vykonávanie živnosti je dobrovoľná, je však nevyhnutná pre osoby, ktoré sa chcú uchádzať o štátnu alebo regionálnu podporu. Registrácia na daň z pridanej hodnoty sa vykonáva na finančných úradoch príslušných k sídlu živnostníka. Prihlásiť sa treba najmenej desať dní pred začiatkom podnikateľskej činnosti.
Samostatne zárobkovo činné osoby sa musia povinne registrovať pre sociálne zabezpečenie.

Dôležité kontakty:
www.rmc.es -- Centrálny obchodný register
www.icex.es -- Inštitút pre zahraničný obchod

Taliansko
Živnostníci, ktorí chcú pracovať v Taliansku, sa musia zaregistrovať v zozname (Albo provinciale delle imprese artigiane) vedenom regionálnymi živnostenskými komorami. Občania členských štátov únie musia preukázať kvalifikáciu potrebnú na prevádzkovanie živnosti v domovskej krajine. Takmer na všetky živnosti je potrebná licencia. Na všetku prácu vykonávanú v Taliansku je potrebné prihlásenie na platenie DPH. Pre vyčíslenie dane musia živnostníci viesť účtovné záznamy.
Samostatne zárobkovo činné osoby sa musia registrovať v súvislosti so sociálnym zabezpečením. Informácie sú k dispozícii na Národnom poisťovacom inštitúte (INAIL).

Dôležité kontakty:
www.inail.it -- Národný poisťovací inštitút
www.cna.it -- Národná konfederácia pre živnosti a malé a stredné podnikanie
www.unioncamere.it -- Únia obchodných komôr Talianska

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 00:57