StoryEditor

Prodi čaká na rozhodnutie prezidenta Ciampiho

02.05.2006, 00:00
Predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi po dlhých sporoch o výsledky parlamentných volieb oznámil, že jeho kabinet podá dnes do rúk prezidenta Carla Azeglia Ciampiho demisiu. Berlusconi svoje odstúpenie odďaľoval a neodstúpil ani po porážke jeho pravicovej koalície pri voľbách predsedov oboch komôr parlamentu.

Predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi po dlhých sporoch o výsledky parlamentných volieb oznámil, že jeho kabinet podá dnes do rúk prezidenta Carla Azeglia Ciampiho demisiu. Berlusconi svoje odstúpenie odďaľoval a neodstúpil ani po porážke jeho pravicovej koalície pri voľbách predsedov oboch komôr parlamentu. Práve po zvolení nového vedenia parlamentu zvyčajne vlády v Taliansku podávajú demisiu, Berlusconiho kabinet tak urobí až dnes.

Tesné hlasovania
Berlusconi uvoľní cestu pre vznik novej vlády bez formálneho uznania víťazstva stredoľavej koalície vedenej Romanom Prodim. Prodiho koalícii sa len s ťažkosťami podarilo presadiť svojich kandidátov na čelo oboch komôr parlamentu. V Poslaneckej snemovni sa v sobotu predsedom stal Fausto Bertinotti, šéf reformných komunistov, v Senáte zvíťazil Franko Marini, kandidát umiernenej ľavice a bývalý odborový predák. Obaja však boli zvolení až vo štvrtom kole hlasovania a najmä boj o predsedu Senátu bol tvrdý a chaotický. Pritom práve hladkým priebehom hlasovania chcel Prodi umlčať kritikov, ktorí tvrdia, že hlavne v Senáte nemá ľavica stabilnú väčšinu a nebude schopná presadzovať svoje plány. V Senáte má Prodiho koalícia len o dva hlasy viac ako pravicová opozícia a musí sa spoliehať aj na nezávislých senátorov.
Zatiaľ nie je isté, či prezident Ciampi poverí Prodiho zostavením nového kabinetu. Ciampimu vyprší prezidentský mandát 18. mája a ešte prednedávnom sa vyjadril, že úlohu poveriť víťaza volieb zostavením novej vlády prenechá svojmu nástupcovi. Talianske médiá v posledných dňoch predpokladajú, že Ciampi možno predsa len Prodiho o vytvorenie vlády požiada, aby zabránil zbytočnému predlžovaniu bezvládia.

Prodi pripravený
Pre tento prípad chce mať Prodi pripravený zoznam svojich ministrov do 4. alebo 5. mája. "Musíme sa pripraviť, aby sme boli hotoví, či už dostaneme úlohu zostaviť vládu pred voľbou nového prezidenta republiky, alebo po nej," povedal podľa médií v nedeľu Prodi. Prodi bude ďalšie tri až štyri dni vyjednávať so všetkými spojencami o zostavení zoznamu mien pre hlavné rezorty.
Podľa talianskej ústavy vymenúva prezident po konzultáciách s predstaviteľmi oboch komôr parlamentu a politickými vodcami budúceho predsedu vlády, ktorého povinnosťou je predložiť mu zoznam svojich ministrov.
Podľa talianskej tlače sa Ciampi rozhodne najskôr v polovici týždňa, po konzultáciách s novými predsedami Senátu a Poslaneckej snemovne, ktorí by mu mali zaručiť, že sa hlasovanie o dôvere Prodiho vláde sa uskutoční rýchlo a bez problémov, aby bolo možné zvoliť prezidenta v lehote stanovenej ústavou. Ak Ciampi nebude považovať hladký priebeh za istý, pravdepodobne nechá vymenovanie predsedu vlády na svojho nástupcu.
Berlusconiho napriek prehrám neopúšťa bojovná nálada. Svojmu nástupcovi situáciu určite neuľahčí a Prodimu už dokonca nepriamo pohrozil tlakom ulice. Ak sa stredoľavá koalícia pokúsi presadiť v blížiacich sa prezidentských voľbách svojho ľavicového kandidáta, začne pravica podľa Berlusconiho proti takej "diktatúre väčšiny akcie totálnej opozície, ktorá sa nebude obmedzovať len na parlament".
"Po zvolení predsedov oboch komôr parlamentu z vládneho tábora musí byť najvyšší štátny úrad obsadený zástupcom opačného tábora," povedal Berlusconi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 05:17