StoryEditor

Maďari sa opäť búria

24.10.2006, 00:00

Maďarská metropola zažila včera opäť nepokojný deň nehľadiac na oslavy 50. výročia protikomunistickej revolúcie v krajine. Protivládni demonštranti, požadujúci už viac ako mesiac odstúpenie skompromitovaného premiéra Ferenca Gyurcsánya, provokovali policajtov v uliciach hlavného mesta. Tí proti najaktívnejším použili okrem obuškov aj granáty so slzným plynom a pripravené mali i vodné delo na prípadné rozohnanie niekoľkotisícového davu. Neskôr museli použiť proti nespokojným masám dokonca aj gumové projektily a výstražné výstrely.
Zásah pred oslavami
Rekordný počet zahraničných hostí, medzi ktorými bol aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, strážilo veľké množstvo príslušníkov bezpečnosti v uniformách i civile. Oficiálna časť osláv výročia revolúcie, ktorá bola najväčším ozbrojeným povstaním proti stalinskému teroru a sovietskej okupácii v bývalom východnom bloku, sa začala predpoludním pred parlamentom vztýčením zástav zúčastnených štátov a položením bielych ruží k pamätníku obetiam krvavého povstania, potlačeného sovietskymi tankami.
Niekoľko hodín predtým nadránom polícia vyprázdnila priľahlé Kossuthovo námestie pred Národným zhromaždením od stoviek demonštrantov. Napriek pôvodnej dohode o ich možnom zotrvaní na ploche sa totiž odmietli podrobiť osobnej kontrole v pre nich vyhradenom priestore medzi kordónmi zakrytými vysokými tabuľami s fotografiami z roku 1956. Policajti prinútili odísť demonštrantov do vedľajších ulíc, ktoré rovnako ako námestie uzavreli. Na okraji námestia, kde radikáli a nacionalisti viac ako mesiac protestovali proti vláde, policajti našli kamene, kopije, nože i drevené uhlie poliate benzínom v ponožkách. "Po tom ako demonštranti odmietli vpustiť pyrotechnikov, rozhodol som o vyprázdnení námestia," vyhlásil budapeštiansky šéf policajtov Péter Gergényi.
Pouličné nepokoje
V čase, keď v parlamente prebiehalo slávnostné zasadanie s účasťou zahraničných hostí a na ktorom prijali vyhlásenie o slobode k roku 1956, stovky demonštrantov vyšli do ulíc mesta. Zahraniční politici si popoludní ešte uctili pamiatku martýra revolúcie, vtedajšieho premiéra Imre Nagya pri jeho hrobe, no potom sa situácia začala veľmi radikalizovať. Pripomínalo to už nedávne pouličné nepokoje v Budapešti spred viac ako mesiaca. Stalo sa to práve v čase, keď sa na rušnej križovatke pri hoteli Astoria konalo masové zhromaždenie opozičného Fideszu, na ktorom vystúpil okrem predsedu európskych ľudovcov Wilfrieda Martensa aj predseda najväčšej opozičnej sily Viktor Orbán. Viacerí účastníci tohto mítingu sa pridali k protestujúcim demonštrantom. Fidesz bojkotoval zasadanie parlamentu kvôli tomu, že na ňom vystúpil s prejavom premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 05:08