StoryEditor

Holandsko bude možno referendum ignorovať

24.05.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Holandský parlament bude možno ignorovať negatívny výsledok referenda o Európskej ústave a ratifikuje ju bez ohľadu na názor verejnosti.

Uviedol to v nedeľu Jozias van Aartsen, parlamentný líder liberálnej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu, ktorý ako prvý popredný holandský politik navrhol, aby vláda a parlament ratifikovali dokument bez ohľadu na výsledok nezáväzného referenda. To sa bude v Holandsku konať 1. júna a podľa prieskumov verejnej mienky sa v ňom 60 percent voličov vysloví proti európskej ústave. Holandskí politici predtým tvrdili, že vláda a zákonodarný zbor nebudú ignorovať výsledok referenda, ak sa na ňom zúčastní viac ako 30 percent voličov. "Je to konzultatívne referendum, pýtame sa všetkých na ich radu a mali by sme túto radu brať veľmi vážne," vyhlásil van Aartsen. Podľa neho by však politici mali dôkladne zvážiť svoje rozhodnutie, ak bude výsledok referenda negatívny.
Van Aartsen však verí, že holandskí voliči v referende ústavu tesnou väčšinou podporia. Najnovší prieskum ukazuje, že 60 percent holandských voličov je rozhodnutých povedať ústave "nie", zatiaľ čo minulý týždeň to bolo 55 percent. Účasť by sa mala pohybovať okolo 43 percent. Medzi hlavné príčiny narastajúceho nesúhlasu s ústavou patrí negatívny postoj voči euru a možnému členstvu Turecka v Európskej únii. Každý štvrtý volič uviedol, že závažnú úlohu pri jeho rozhodovaní zohráva nedôvera v centristicko-pravicovú vládu, na čele ktorej stojí premiér Jan Peter Balkenende.
Bruselskí analytici sa zhodujú, že prípadné odmietnutie referenda vo Francúzsku, respektíve v Holandsku, by bolo síce pre úniu otras, ale nie však fatálna rana. "Dvadsaťpäťka" môže pokračovať podľa doterajších zmlúv, zvlášť Zmluvy z Nice. Každodenné fungovanie by nemalo byť ohrozené, nové projekty by sa však presadzovali ťažšie a zavládla by porazenecká nálada.

01 - Modified: 2003-01-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Merck kúpi zvyšné akcie Banyu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:57