TASR/AP
StoryEditor

Tisíce Rakúšanov protestovali proti novej vláde. "Nechceme nacistické prasce!" skandovali

18.12.2017, 10:42
Autor:
ČTKČTK
Sebastian Kurz, ktorý bol v poslednej vláde ministrom zahraničia, nahradil vo funkcii kancelára Christiana Kerna.

Rakúsko má novú vládu: Zástupcovia Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) zložili dnes do rúk prezidenta Alexandera Van der Bellena slávnostnú prísahu. V čele kabinetu stojí 31-ročný ľudovec Sebastian Kurz.

Konzervatívna ÖVP a protiimigračná FPÖ uzavreli koaličné rokovania v piatok, presne dva mesiace po októbrových predčasných voľbách. Proti kabinetu s účasťou FPÖ, ktorú niektoré médiá označujú za krajne pravicovú, protestovalo v centre Viedne podľa agentúry DPA zhruba šesťtisíc ľudí.

Kancelár, vicekancelár, dvanásť ministrov a dvaja štátni tajomníci podpísali slávnostnú prísahu, v ktorej sa zaviazali ctiť ústavu, potriasli si pravicou s prezidentom Van der Bellenom a následne podpísali príslušné dokumenty.

Kurz nahradil Kerna

Vznikom novej vlády končí po takmer jedenástich rokoch obdobie, kedy v Rakúsku vládla veľká koalícia sociálnych demokratov a ľudovcov (SPÖ). Kurz, ktorý bol v poslednej vláde ministrom zahraničia, nahradil vo funkcii kancelára Christiana Kerna. Jeho sociálni demokrati odchádzajú do opozície. Kurz sa dnes stal najmladším predsedom vlády v Európe.

Vicekancelár je predseda FPÖ Heinz-Christian Strache. Slobodní získali vo vláde viacero dôležitých ministerstiev. Ich predstavitelia povedú okrem iného rezorty zahraničia, obrany a vnútra. Na želanie prezidenta Van der Bellena nemá rezort vnútra a spravodlivosti rovnaká strana.

Okrem Stracheho má FPÖ vo vláde ďalších päť zástupcov. Ministrom vnútra sa stal doterajší generálny tajomník FPÖ Herbert Kickl, ministerkou zahraničia expertka na Blízky východ, nestraníčka Karin Kneisslová, ministrom obrany vojak a štajerský regionálny politik Mario Kunasek. Vlaňajší prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer je ministrom infraštruktúry. Slobodní povedú tiež rezort zdravotníctva, práce a sociálnych vecí.

Z ľudovej strany zasadne vo vláde okrem kancelára Kurza tiež nedávno zvolená predsedníčka Národnej rady Elisabeth Köstingerová, ktorá sa stala ministerkou poľnohospodárstva a životného prostredia. Ľudovci povedú aj rezort kultúry a ministerstvo žien, rodín a mládeže. Na posty ministrov spravodlivosti, financií, školstva a vedy a hospodárstva ÖVP nominovala nestraníkov. Rezort spravodlivosti povedie bývalý člen FPÖ Josef Moser, ministrom financií bude Hartwig Löger.

Proeurópska orientácia

Medzi programové priority novej vlády patrí sprísnenie imigračnej politiky, zníženie daňového zaťaženia a byrokracie alebo aj posilnenie priamej demokracie. Kurz uistil, že alpská republika zostane orientovaná proeurópsky. V čase rakúskeho predsedníctva v Európskej rade v druhej polovici budúceho roka by mala európska agenda prejsť z ministerstva zahraničia pod úrad kancelára.

Proeurópsku orientáciu svojej vlády chce Kurz potvrdiť tiež svojou prvou zahraničnou cestou, ktorá ho zavedie už v utorok do Bruselu.

"Smrť fašizmu!"

Vymenovanie novej rakúskej vlády sprevádzali dnes demonštrácie. V centre Viedne sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, ktorí protestovali predovšetkým proti účasti FPÖ v kabinete, ale aj proti celkovému posunu vlády doprava. Agentúra DPA s odvolaním sa na rakúsku políciu uviedla, že sa pred Hofburgom zhromaždilo 6000 ľudí.

Podľa agentúry APA boli medzi účastníkmi demonštrácie antifašisti, feministky či ľavicové študentské skupiny. "Nechceme nacistické prasce!", "Smrť fašizmu!" či "Náckovia preč!", volali niektorí účastníci demonštrácie. Na viacerých transparentoch s obrázkami z čias druhej svetovej vojny protestujúci kritizovali "krátku pamäť" Rakúska. Využili pritom slovné hračky: Meno nového kancelára znamená v nemčine "krátky". Kurz protesty označil za "legitímne".

Slobodní sa na vláde podieľali už v rokoch 2000 až 2005. Vtedy však vyvolalo vytvorenie kabinetu ÖVP a FPÖ masové demonštrácie. Na najväčšej z nich sa zišlo cez 100-tisíc ľudí. Krajiny vtedajšej Európskej únie kvôli vzniku vlády na čele s kancelárom Wolfgangom Schüsselom uvalili dokonca na Rakúsko sankcie.

01 - Modified: 2024-05-11 09:17:21 - Feat.: - Title: Dve tretiny Rakúšanov podporujú rýchlejší odklon od fosílnych palív, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-05-11 08:43:58 - Feat.: - Title: Nehoda v Rakúsku: Najmenej desať ľudí sa zranilo pri prevrátení slovenského autobusu 03 - Modified: 2024-05-09 18:25:46 - Feat.: - Title: Pri jazde na kajaku pri rakúskej obci Weissenbach am Attersee zomrel 54-ročný Čech 04 - Modified: 2024-05-09 17:26:31 - Feat.: - Title: Vláda za Dolinkovou plne stojí, tvrdí Raši. Univerzitná nemocnica je podľa neho vizitkou bývalého vedenia 05 - Modified: 2024-05-09 14:23:14 - Feat.: - Title: Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 13:02